Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

MESURES DE PROTECCIÓ DAVANT LA INFLACIÓ

7 de desembre de 2022

Mesures d'impuls a la reactivació econòmica i la generació de llocs de treball.

Bons descompte comerç i serveis. 
Activem la tercera convocatòria que mobilitza entorn de 2 mill d'euros en més de 96.000 vals i hi haurà una quarta convocatòria a principis del 2023. En aquesta ocasió s'estén més enllà del comerç i també arriba al sector serveis bonificant-se serveis en àmbits com tallers mecànics , dentistes, perruqueries, fisioterapeutes, etc. 

Revisió de preus al sector de la construcció.
Acordem acollir-nos a la revisió de preus als contractes d'obres públiques per l'increment de les matèries primeres conforme al RDL 3/2000 de 2 de març de 2022 del Govern d'Espanya que permet una actualització de fins al 20% del preu de l'adjudicació.

Mesures en prestacions socials, un compromís amb milers de famílies.

Mantenim l´escut social amb més de 6.5 mill d´euros del pressupost per a ajudes socials a través del catàleg de prestacions municipals.
S'atendrà al voltant d'unes 5.000 famílies amb una previsió d'un 50% dels ajuts per a necessitats bàsiques (alimentació, higiene i material infantil), un 30% per a ajuts a l'habitatge, rebuts de lloguer pendents i prevenció de desnonaments i un 20 % per a beques a menors en risc, despeses de manteniment de la llar i beques d'inserció laboral.

Mesures per a la reducció del consum energètic i foment de la sostenibilitat davant la situació energètica

El canvi de l'enllumenat públic per enllumenat LED així com les accions de millora en eficiència energètica a edificis municipals i instal·lacions esportives permet a l'ajuntament de Palma reduir un 40% el consum elèctric. Reducció que amb el nou contracte, es reduirà un 18% més.

Enfortim l'eficiència energètica municipal amb la instal·lació de punts de generació i emmagatzematge d'energia cap a la descarbonització plena al 2030, de manera que reduirem la factura anual en 10 milions d'euros que es podran destinar a altres polítiques públiques.

Instal·lem energies renovables a edificis d'habitatges socials per a la reducció de la despesa a la factura elèctrica de les famílies vulnerables que viuen a habitatges municipals. Les instal·lacions sumen 74 kW de potència, fet que suposa 111.000 kwh/any d'energia renovable i deixar d'emetre 73 tones de C02 a l'any.

Mesures per a la majoria social en educació, habitatge, mobilitat i fiscalitat justa.

Ampliem la gratuïtat del transport públic de l'EMT a tots els menors fins als 18 anys. Palma és la ciutat amb la gratuïtat més elevada de manera permanent. De manera coordinada amb el Govern Balear i el Govern d'Espanya, durant el 2023 aquesta gratuïtat s'estendrà a tots els usuaris amb targeta ciutadana. 
El descompte del 50% aplicat al 22 ha suposat un increment dels viatges en transport públic del 48% de mitjana. En el cas del bo de 50 viatges, ha pujat un 174%, el d'estudiants un 120% i l'il·limitat un 139%.

Apliquem la gratuïtat a l'etapa 2-3 anys a les 11 escoletes municipals i l'estenem a tot l'horari lectiu, inclòs el menjador, beneficiant a més de 500 famílies.Incrementem el bo escolar fins a 450.000 euros, la xifra més elevada de la història.

Mantenim l'IBI congelat per vuitè any consecutiu. Palma té un IBI un 60% inferior al tipus màxim i gairebé un 30% inferior al tipus mitjà d'Espanya.

Bonificarem l'IBI per als habitatges protegits passant la bonificació del 50% dels sis anys actuals a 10 anys. Mesura que podrà beneficiar a 7.800 famílies d'acord amb els paràmetres fixats pel nou PGOU.

Introduirem bonificacions a l'impost de construccions per a obres destinades a educació, assistència a persones amb discapacitat, gent gran i dependència i, també, a centres d'atenció sanitària o sociosanitària: 

  • En cas de ser públics, tindran una rebaixa del 95%. 
  • Si són entitats sense ànim de lucre, un 50% de reducció i, en cas d'entitats privades, un 25%.

Aquesta bonificació de l'impost de construccions també s'aplicarà a les obres de rehabilitació i manteniment dels edificis catalogats. Com en l'anterior cas, tindran una rebaixa del 95%. Si són entitats sense ànim de lucre, un 50% de reducció; en el cas d'entitats privades, un 25%.

Pel que fa als establiments inclosos al Catàleg municipal d'establiments emblemàtics, l'impost de construccions per a fer-hi obres es reduirà en un 95%.

Mesures fiscals per impulsar la contractació. D'aquesta manera, les noves activitats que contractin un mínim de cinc persones tindran una bonificació d'entre el 20 i el 30% de l'impost de construccions, depenent del nombre de treballadors que incorporin.

A més, es manté la bonificació del 90% de l'impost de construccions per a obres d'accessibilitat en habitatges per a persones amb mobilitat reduïda, amb una novetat: ara s'ampliarà a la gent gran.
D'aquesta manera, es podrà demanar la reducció quan a l'edifici hi visquin persones majors de 70 anys, sense haver d'acreditar una discapacitat, només l'edat. Aquest canvi permetrà, per exemple, que es rebaixi el pressupost per a instal·lar un ascensor o una rampa, entre d'altres.

La sostenibilitat és clau si volem que la nostra ciutat tingui futur. Per això, aprovarem dues mesures fiscals: 

  • La primera, bonificar l'impost de construccions en un 90% per a la instal·lació de punts elèctrics per a recàrrega. 
  • La segona, modificar la bonificació de l'IBI per a les instal·lacions més sostenibles. Fins ara era del 50% durant tres anys sense límit d'inversió. A partir de 2023, s'ampliarà fins als 6 anys amb una bonificació del 100% de la inversió si té un ús residencial, i del 50% si l'edifici no té ús d'habitatge. 
  • Per últim, incrementarem en un 50% l'IBI dels habitatges de grans tenidors desocupats de forma permanent, tal com ho hagi determinat el Govern; una mesura que entrarà en vigor el 2023 i que penalitzarà els grans propietaris que tinguin cases buides des de fa temps. No parlam de persones amb una segona o tercera residència; parlam de les que tenen més de deu habitatges buits en un moment de màxima urgència habitacional.

Data darrera modificació: 7 de desembre de 2022

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226