Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

Model de Ciutat presenta un mapa urbà que reivindica la figura de la dona

24 de gener de 2023

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, i la representant  d'Arquitectives, Cristina Llorente, han presentat un mapa urbà dels carrers on es podran conèixer les històries de dones que han tingut protagonisme a la vida social, política o cultural, ja sigui del Palma com del món . Aquest mapa forma part de la Guia urbana de Palma (itinerari 8)

Segons paraules de Truyol "la invisibilització de les dones a la història es veu clarament en la proporció de carrers amb noms femenins de Ciutat". De fet, dels més de 800 carrers que té Palma només 75 estan dedicats a dones, i dels 200 fills i filles il·lustres de Palma només 20 són dones. En aquest sentit, la regidora ha explicat que "aquest mapa vol posar en valor les històries femenines massa vegades ignorades i enterrades a l'oblit".

Cristina Llorente ha explicat que el mapa es divideix en 5 categories  temàtiques, amb 36 punts d'interès dins la geografia palmesana.

·        Educació i ciència

·        Cultura

·        Esport

·        Activisme i política

·        Religió

Dins aquestes categories trobem mencions a Dones dins el món laboral,  en què s'analitza la presència de les dones dins la feina "formal" , on històricament han estat invisibilitzades. Destaquen noms com el de la presidenta del Gremi de Cosidores de Palma Josefa Sánchez. També es poden seguir les històries de Dones i la Política, on es mostra la història d'algunes de les protagonistes de les primeres manifestacions contra la violència de gènere, la lluita contra la dictadura franquista o les lluites sindicals dels anys 30. Destaquen noms com el de la referent feminista Leonor Taboada o Aurora Picornell.

El mateix itinerari explica la trajectòria de les Dones a la Vida Social de Palma,  en què s'explica la història de dones que destacaren dins l'àmbit literari i el món artístic, amb noms com els de l'actriu Catalina Valls o la filòloga Aina Moll. També es podran conèixer anècdotes i històries de les Dones i l'Educació,  en què es pot veure l'evolució de les dones dins el món educatiu i el tipus d'ensenyament que rebien fins a arribar als nostres dies, amb noms com el de les directores d'escoles Catalina Oliver o Joana Maria Vadell.

Aquesta iniciativa neix de la iniciativa conjunta de Model de Ciutat, Palma XXI i Arquitectives  a partir d'una campanya del Dia de la Dona de l'any 2022 que convidava la ciutadania de Palma a proposar noms de carrers amb  històries protagonitzades per dones. Els mapes amb l'itinerari es podran recollir als casals de barri i a les oficines d'informació a la ciutadania (OACs).

Data darrera modificació: 25 de gener de 2023

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226