Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

L'Ajuntament de Palma presenta la programació completa de la Biennal de Pensament

30 de setembre de 2022

Des del pròxim dia 10 d'octubre fins al dia 16 del mateix mes se celebrarà la Biennal de Pensament de Palma. Aquest festival es durà a terme de manera simultània a les ciutats de Barcelona i València. Les tres capitals mediterrànies han teixit una aliança estratègica a favor del pensament i de la cultura, amb tres edicions d'un mateix esdeveniment impulsat per un esperit comú i adaptat a la idiosincràsia i particularitat de cada seu.

 Les biennals abordaran temàtiques que afecten el conjunt de les ciutats, en el marc dels grans debats urbanístics i socials globals, i també́ les que tenen a veure més concretament amb l'espai cultural que totes tres capitalitzen.El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha manifestat que amb la Biennal "Palma s'uneix a Barcelona i València en el repte de crear espais conjunts de debat entre experts i ciutadania per a configurar les nostres ciutat dins un futur incert." 

La Biennal comptarà amb la presència de l'activista russa Maria Vladimirovna Aliójina, coneguda com Masha, membre de l'antiputinista grup de punk rock Pussy Riot. Masha va ser condemnada a dos anys de presó per "vandalisme motivat per l'odi religiós" a causa d'una actuació a la catedral de Crist Salvador de Moscou. Ha estat reconeguda com a presa política per la Unió de Solidaritat amb els Presos Polítics. Amnistia Internacional la va considerar presa de consciència, a causa de "la gravetat de la resposta de les autoritats russes". El seu discurs s'ha sentit per tot Europa i s'ha convertit en un referent en les lluites per la llibertat al seu país. 

Entre l'extensa programació també apareixen noms com el del destacat filòsof polonès Adam Przeworski, que reflexionarà sobre la crisi de la democràcia, a partir d'un dels seus textos més populars, en el que s'interroga sobre els problemes profunds que afecten les democràcies en l'actualitat. La Biennal de Pensament de Palma també comptarà amb una residència de pensament: la FaberLlull Palma. Es tracta d'una nova seu per al projecte de la Faber de l'Institut Ramon Llull, que ja compta amb espais a Andorra i Olot. La seva creació respon a la necessitat de pensar la ciutat amb persones vinculades amb la transformació urbana perquè aportin la seva visió, compartint eines i els seus coneixements amb diferents equips locals. 

En aquest sentit, els residents de la FaberLlull Palma participaran en una sèrie de taules de debat entre ciutadania i entitats locals obertes al públic. Destaquen noms com els de Javier Rodrigo (projecte Transductores), Laia Sánchez (CityLab Cornellà), Arantxa Mendiharat (Deliberativa, red Democracy R&D), urbanistes com Miguel Mayorga, Pia Fontana, investigadores sobre la transformació urbana com Mireia Gascón o l'artista Pauline Soldevila. 

La Biennal de Pensament de Palma és també un projecte de ciutat, on institucions i entitats locals aporten programacions pròpies. La UIB presenta la "Naukas Palma", una trobada per a remarcar el valor de la divulgació científica. El Museu Fundación Juan March té previst el cicle "La radiografia. Passat, present i futur de les nostres ciutats" a càrrec de Carlos García-Delgado, Andrés Rubio o Pablo Sendra. La Fundació Miró Mallorca ha organitzat la jornada professional "Almazuela. Reptes de futur", que gira al voltant de la mediació . La Fundació ITACA-F.CICOP Balears també s'hi ha volgut sumar amb la conferència "Art públic i ciutat: la ciutat com a material artístic", que comptarà amb la ponència d'Ángel Luis Fernández i la participació de Mireia Munatner, Vicenç Tomás i Bernat Oliver. El Casal Solleric, per la seva part, oferirà el diàleg d'Isabel García Pérez de Arce amb Javier Peñafiel en el marc de l'exposició "Què condiciona les teves ficcions?" 

Barcelona, Valencià i Palma han treballat a partir de quatre eixos: ciutat, cultura, democràcia i tecnologia. A partir d'aquestes disciplines debatran qüestions com la manera en què l'espai físic de la ciutat ha de respondre a les mutacions i canvis actuals, amb propostes que neixen de col·lectius i entitats locals i que aborden temàtiques tan urgents com la salut de la democràcia, el paper de la cultura com a eina de transformació o la reflexió sobre com la tecnologia pot ser clau en el futur de la ciutat. 

El programa de la Biennal nodreix el carrer de Palma d'una selecta i acurada selecció d'activistes, intel·lectuals i pensadors que compartiran la seva posició en temes clau en els mateixos carrers de Palma. En aquest sentit, la capital de Mallorca esdevé una gran àgora del pensament profund, que sortirà dels seus refugis per a debatre amb la ciutadania a peu de carrer els reptes de futur que vivim des de diferents òptiques. 

La Biennal es presenta amb l'objectiu de crear espais que afavoreixin el diàleg entre especialistes i ciutadans i ciutadanes, mitjançant formats com taules rodones, debats, conferències i activitats artístiques."Projectar la ciutat en un futur incert" és el subtítol de la Biennal de Pensament de Palma, en què s'ha preparat una proposta per a reflexionar sobre els reptes que es dibuixen a partir del nou Pla general. En aquest sentit, Noguera ha explicat que "Palma està en un moment crucial, el disseny del nou Pla general marcarà quina ha de ser la Palma del futur. A la Biennal de Pensament 2022 volem treballar, juntament amb entitats, ciutadania i persones que han aprofundit aquests temes, quins són els canvis i reptes que tindrà i que haurà d'afrontar la ciutat en un futur". 

La Biennal de Pensament és una activitat organitzada per la Regidoria de Cultura i Benestar Social, que ha rebut la col·laboració d'una sèrie d'entitats públiques,  fundacions, institucions i empreses privades que han prestat la seva ajuda per a fer d'aquest festival del pensament una cita ineludible a l'abast de tots els ciutadans de Palma, com de la resta de Mallorca. La llista d'entitats col·laboradores i patrocinadors la formen l'Ajuntament de Palma, PalmaCultura, la Regidoria de Model de Ciutat, l'Institut Ramon LLull (Residències Faber), el Museu Marítim de Mallorca, el Museu Es Baluard, la Fundació 365, la Fundació Museo Juan March, la Fundació Euroáfrica, l'Hotel Saratoga, el Sant Francesc Hotel Singular, Air Europa, la Fundació Miró, Produccions de Ferro, l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, Itaca-Fundación CICOP i Filosofia 3/18, 

Podeu consultar el programa complet de la Biennal en el següent enllaç:https://www.palmacultura.cat/ficha.php?Cod_not=10239#

Data darrera modificació: 3 d'octubre de 2022

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226