Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

Aquest divendres torna el PalmaFolk a Palma

13 d'octubre de 2021

Gatzara Quartet és el primer dels quatre concerts de música d'arrel que es faran a Palma fins al gener

Noguera: "en un món cada vegada més globalitzat i interconnectat, les músiques i cultures populars i tradicionals esdevenen un eix vertebrador i de canvi social"

Palma 13 d'octubre de 2021.- La Regidoria de Cultura ha presentat avui el PalmaFolk d'enguany, que arranca aquest divendres. Es tracta d'un cicle que posa en valor la música d'arrel i que inclourà 4 concerts d'aquí al gener.

Gatzara Quartet arriba aquest divendres al Teatre Mar i Terra de Palma a les 20 h. "En un món cada vegada més globalitzat i interconnectat, les músiques i cultures populars i tradicionals esdevenen un eix vertebrador i de canvi dinàmic de la societat, tant pel seu paper de reconeixement i projecció identitària, com pel seu poder integrador d'aquelles persones nouvingudes que, al seu torn, aporten les seves pròpies músiques i cultures a la societat d'acollida", ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

La música gnawa té les arrels al Marroc, l'imperi mandinga, Mali i altres països de l'Àfrica occidental, i va ser portada pels esclaus arribats al Marroc que varen viatjar amb la seva herència musical i les seves creences, la mescla de les quals es va convertir en cerimònies de trànsit per a curar i sanar l'ànima. Gatzara Quartet incorpora tota aquesta tradició a les músiques d'herència africana que van germinar en els Estats Units, el jazz, el funk, i el groove en general, que són amanits amb les melodies de vents provinents de diversos llocs del món, i les lletres en àrab enriquides amb les llengües ancestrals dels fula, bambra i haussa.

El segon dels concerts tindrà lloc el divendres 3 de desembre a la mateixa hora i també al Mar i Terra de Palma. Serà La Gravetat de Coulomb, música popular catalana de nova creació. La formació parteix dels sons tradicionals com el flabiol, l'acordió diatònic o el clarinet baix, però no defuig jugar amb altres sonoritats tot incorporant instruments de percussió, pedals o noves harmonies que ens hi permetin empatitzar en ple segle XXI.

Així doncs, els pasdobles, balls plans, boleros o rumbes prenen de nou el protagonisme amb un so cuidat i cru, a la vegada permetent sentir l'essència del que ballaven els nostres avis, però sense la pols dels anys.

Dia 23 de desembre serà el torn de la cançó popular mallorquina. Posidònia canta nadales, a la mateixa hora i el mateix escenari. Posidònia és una proposta musical que pren com a punt de partida la música popular de les Illes Balears. És un viatge, entre el conegut i la sorpresa, que sura a l'infinit musical entre el folk i la música mediterrània fins a arribar a cançons de creació pròpia i poesia musicada. L'objectiu d'aquest grup és mantenir viva la música pròpia de les Illes, respectar-ne les arrels i donar-la a conèixer a tot el món, però, amb un enfocament actual, renovador, creatiu i contemporani.

En aquest concert la banda mallorquina, liderada per la cantant, compositora i violinista Marta Elka, ens presenta "Sonen les campanes!" el seu projecte per a compartir Nadal a través de la música i les nadales. Amb allò que acosta al que tenim en comú, fora de les festes comercials, l'esperit de Nadal, la il·lusió dels infants, la unió i el retrobament de les famílies. Un concert fet de temes populars de tradició catalana, altres populars de les Illes Balears, altres més internacionals i també nadales de nova creació.

Taifa, rock de fusió flamenc-Marroc, tanca el cicle el 21de gener. Els mallorquins Taifa interpreten la seva música, on fusionen flamenc amb músiques del Magreb partint del so dels instruments tradicionals. És, sense cap mena de dubte, una de les propostes més genuïnes del panorama musical actual, i probablement, de les més desconegudes de la nostra illa, atès que s'han prodigat més a escenaris i festivals del Marroc, que de casa nostra.

El PalmaFolk també inclou tallers professionals dirigits a músics. Seran els dies 18 i 25 de novembre i 2 i 9 de desembre de 2021. "Xeremies: manipulació i afinació de l'inxa de les xeremies", a càrrec de Càndid Trujillo, i "Los sonidos posibles: una guía para la producción musical", a càrrec de Diego Andrés Iribe.

Data darrera modificació: 14 d'octubre de 2021

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226