Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

Ajuntament, Govern, Consell de Mallorca, UIB i Autoritat Portuària signen un protocol de col·laboració per a desenvolupar el Districte d'Innovació de Nou Llevant-Façana Marítima

23 d'abril de 2021

L'acord formalitza el compromís de les principals institucions per a posar en marxa el projecte, que cerca transformar el Nou Llevant en un nou pol econòmic de Palma centrat en la innovació

El protocol és el full de ruta que conforma les passes que, a partir d'ara, les institucions implicades desplegaran per a donar forma al nou Districte

Palma, 23 d'abril de 2021.- El batle de Palma, Jose Hila; la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, i el president de l'Autoritat Portuària de Balears (APB), Francesc Antich, han signat avui el protocol de col·laboració per a desenvolupar el Districte d'Innovació del Nou Llevant-Façana Marítima. Amb la signatura d'avui, Govern, Consell de Mallorca, Autoritat Portuària de Balears i UIB se sumen a la iniciativa que impulsa l'Ajuntament a través de l'Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, i es formalitza el compromís de les principals institucions per a posar en marxa el projecte, que cerca transformar el Nou Llevant en un nou pol econòmic de Palma centrat en la innovació.

El batle de Palma ha volgut agrair "la implicació de les institucions" amb el projecte. "Des de l'Ajuntament creim que el Nou Llevant és un espai d'oportunitat per a Palma. És un barri en desenvolupament on implementarem una transformació urbana connectant el món de la recerca, l'empresarial i els agents socials del barri amb l'objectiu de crear un nou centre per a Palma, un centre dedicat a la innovació i que té la seva base en la diversificació de l'economia", segons el batle.

Durant la firma, la presidenta Armengol ha defensat la importància del projecte, una "proposta ambiciosa" que "suposarà un abans i un després per a la ciutat, però tindrà també un impacte en la resta de l'illa i en l'economia i la transferència de coneixement a escala balear". Armengol ha reivindicat la feina conjunta feta per totes les institucions i ha posat la coordinació i el diàleg com a elements imprescindibles en la definició d'estratègies comunes. "Parlam d'un projecte que ens impulsa cap a la diversificació econòmica, cap a l'ocupació de qualitat, cap a la internacionalització i cap a un nou model de ciutat més inclusiu i més just", ha afirmat la presidenta, que ha insistit en la col·laboració entre les institucions i el sector empresarial, amb el qual ja s'estan fent reunions, per a fer realitat el Districte d'Innovació.

"Al Consell de Mallorca hem tengut clar des del primer moment que volem contribuir a aquest projecte de futur perquè és transversal, innovador i afronta els reptes d'una manera integral per a oferir una ciutat i una Mallorca més moderna, integradora i sostenible econòmicament i social. La cultura hi juga un paper fonamental com a eina de transformació social. Per això contribuirem a fer que els nostres espais culturals, com el Museu Krekovic, es converteixin en un personatge actiu d'aquesta transformació, en un espai públic de creació i divulgació en connexió amb l'entorn i les persones que l'habiten", en paraules de Cladera.

"La UIB és un element clau de l'ecosistema d'innovació de les Illes Balears. Vol ser-ho cada vegada més. La nostra aportació al projecte passa per la generació de nou coneixement científic, l'estímul del talent i la transferència a la societat, la qual cosa ha de contribuir de manera decisiva a la transformació sostenible, digital i social del model econòmic", ha destacat el rector de la UIB, Llorenç Huguet.

Per la seva banda, el president de l'APB, Francesc Antich, ha manifestat el seu suport a la creació d'un Pol Marí al Moll Vell del port de Palma "amb l'objecte de fomentar activitats relacionades amb la investigació científica, desenvolupament tecnològic i innovació", que estan alineades amb la tasca que s'està realitzant per a aplicar i fomentar en els ports aquests avenços en la protecció del medi ambient, el funcionament dels serveis portuaris i les activitats industrials de manteniment i reparació d'embarcacions.

Full de ruta

El Protocol és el full de ruta que conforma les passes que, a partir d'ara, les diferents institucions implicades desplegaran per a donar forma al Districte d'Innovació. El projecte Districte Innovador Llevant pretén crear un ecosistema urbà innovador que incideixi en la transformació ecològica i digital del model econòmic de les Illes, equilibrant l'estacionalitat i generant activitat, una nova activitat empresarial i laboral estable.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha exposat el context i els reptes del projecte, i ha afirmat que "la iniciativa estarà liderada per l'Administració pública, amb una aportació imprescindible del sector de recerca i coneixement, que aporta la UIB, i amb la generació de sinergies per a la transferència de coneixement cap a les empreses i que reverteixi positivament a les barriades, donant resposta a un model de ciutat integrada, compacta i complexa".

Els eixos bàsics del projecte són:

 • Nou motor econòmic
 • Ecosistema innovador
 • Economia de la digitalització
 • Transició ecològica i digital
 • Lideratge públic

Acord

L'acord es marca diferents objectius, que són els següents:

 • Treballar amb els agents de l'Administració pública, el teixit empresarial, el sector acadèmic i la ciutadania per tal de poder generar un autèntic ecosistema innovador.
 • Els principals sectors econòmics que promourà el projecte de Districte d'Innovació seran els següents:
  • La innovació tecnològica i industrial
  • El turisme i la innovació
  • La transició energètica: eficiència energètica i energies renovables
  • Les indústries culturals i creatives
  • Donar un impuls a l'estratègia de foment de l'economia blava i potenciar el paper del Palau de Congressos
 • Configurar un Comitè de Coordinació permanent per a garantir l'acceleració del projecte de creació del Districte d'Innovació de Llevant-Façana Marítima.
 • Coordinar les diferents accions i projectes susceptibles de ser subvencionats amb el Pla de recuperació i resiliència o altres mecanismes de subvenció europeus que puguin ser implantats al Districte de Nou Llevant.
 • Promoure la localització dels equipaments i serveis necessaris per a l'impuls del Districte d'Innovació, com ara la UIB al sector Llevant de Palma i els seus corresponents laboratoris d'enginyeria, entre altres.
 • Definir un sistema de governança del conjunt del Districte d'Innovació coordinat per l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, i el Govern de les Illes Balears amb el suport de la UIB i de l'APB.
 • Treballar per a iniciar la tramitació a partir de la signatura d'aquest Protocol, d'un conveni de col·laboració entre les cinc entitats i altres institucions públiques o privades que vulguin afegir-s'hi.

Context del projecte

Per a la regidora, "el projecte contribueix a fer front als principals reptes actuals com són la debilitat del model econòmic de les Illes Balears, l'emergència climàtica i la desigualtat social. I s'emplaça en una àrea geogràfica molt concreta, el sector Llevant-Façana Marítima que inclou el barri de la Soledat Sud, amb un nivell d'exclusió social molt elevat". Es tracta d'un espai d'oportunitat i amb necessitat d'intervenció molt important, una iniciativa que va néixer de la col·laboració social i ciutadana a través del Manifest Ramon Llull 2030.

Objectius

Els resultats esperats són:

 1. Creació d'una plataforma de diversificació econòmica
 2. Palma i les Balears lideren a escala internacional un ecosistema integrador
 3. Garantir la inclusió social i fomentar la igualtat d'oportunitats
 4. Creació de llocs de feina qualificats
 5. Desenvolupar estratègies de transició ecosocial per a fer front a la crisi climàtica i econòmica
 6. Intervenir en la dinàmica urbanística i social dels barris
 7. Augmentar els habitatges públics i allotjaments per a joves i gent gran
 8. Fomentar la connexió entre els barris

Els principals projectes exposats són:

 • Palma CitiLab
 • Campus Palma Tech
 • Digital Hub
 • Hub Energètic
 • Programa de regeneració urbana
 • Pol Marí
Descàrrega d'arxius

Documents

Data darrera modificació: 21 de maig de 2021

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226