Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

L'Ajuntament canvia el nom de 12 carrers de Palma d'origen franquista

22 de març de 2021

Cort modifica 12 vials de Ciutat en compliment de la Llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern

Els criteris adoptats per a atorgar els nous noms han estat la coherència toponímica, recuperar la història i els topònims tradicionals i reivindicar el paper de les dones a la història

El canvi, que començarà demà i acabarà en una setmana, es notificarà als residents i l'Ajuntament ho comunicarà a les empreses de serveis, altres administracions públiques o emergències, entre d'altres

Es convocarà una línia de subvencions per a les despeses derivades del canvi de noms per als establiments comercials, empreses de serveis i autònoms/es

Palma, 22 de març de 2021.- L'Ajuntament de Palma canviarà a partir de demà els noms de 12 carrers del nomenclàtor municipal en compliment de la Llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern pel seu origen feixista, donant una passa més en la recuperació de la memòria històrica de Palma. Els carrers estan inclosos en el Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat per la Comissió Tècnica basant-se en la norma.

El batle ha explicat que "canviam el nom de 12 carrers amb simbologia franquista de la nostra ciutat per a seguir avançant en la democràcia". "Tots els que estam aquí presents mai pactaríem amb feixistes. Per això seguim canviant noms de carrers, obrint fosses i identificant els cossos per a poder tornar-los a les seves famílies".

Per al regidor d'Educació i Política Lingüística, "la Guerra Civil i la Dictadura varen ser una pàgina negra de la nostra història, els canvis de nom de carrers no la faran oblidar, però tampoc no l'exaltaran més". El regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior ha dit que "aquest acte de normalitat democràtica no pot suposar un cost econòmic per als autònoms o les empreses d'aquests carrers, per tant facilitarem la seva adaptació. Per això, per primera vegada, donarem uns ajuts per valor de 40.000 euros per tal de modificar els noms a la documentació"

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha afirmat que "esborrar l'herència franquista dels nostres carrers i de la nostra societat no només és una obligació legal, també és una obligació moral. Agraïm la feina de l'Ajuntament de Palma i seguirem treballant perquè es continuïn eliminant aquests símbols en benefici de la societat".

Noms nous

Els noms que es canviaran basant-se en la Llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern són els següents:

Nom antic

Nom nou

Informació

Barri

Av. de Joan March

Av. del Gran i General Consell

Màxim òrgan del Regne de Mallorca

El Mercat

Pl. de l'Almirall Churruca

Pl. de Mateu Pruners

Cartògraf, s. XVI

Son Armadans

C. de l'Almirall Gravina

C. d'Angelí i Dulcert

Cartògraf, s. XIV

Son Armadans

C. de l'Almirall Cervera

C. de Pere Rossell

Cartògraf, s. XV

Son Armadans

C. de Toledo

C. de Rafel Valls

Criptojueu (XVII-1691)

Son Serra-la Vileta

Passatge Castillo Olite

C. de Francesca Vidal

Sindicalista (1851-1939)

el Camp Redó

C. de Josep d'Oleza

C. de Marc Ferragut

Promotor cultural (1901-1981)

el Camp Redó

C. d'Alfambra

C. de Joan Daurer

Pintor (s. XIV)

el Coll d'en Rabassa

C. de Brunete

C. de Joan Desí

Pintor (s. XV-XVI)

el Coll d'en Rabassa

Pl. del Bisbe Planas

Pl. del Poble

Sant Jordi

C. de Gabriel Rabassa

C. de Frederica Montseny

Política i escriptora (1905-1994)

la Indioteria

C. del Canonge Antoni Sancho

C. d'Aina Moll

Filòloga (1930-2019)

Son Cladera

Els criteris que s'han seguit a l'hora d'atorgar el nou nom han estat els següents:

  • Coherència toponímica. Donar homogeneïtat als noms dels barris.
  • Recuperar la història de la ciutat.
  • Reivindicar les dones.
  • Recobrar la toponímia tradicional.

Tramitació

L'Àrea d'Educació i Política Lingüística, competent en matèria de Memòria Històrica, va sol·licitar que s'analitzàs l'aplicació al nomenclàtor de Palma del Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes, que conté, entre d'altres elements, les mencions que les administracions públiques han de retirar i eliminar quan en són competents. La Comissió de Toponímia, que depèn de l'Àrea de Cultura i Benestar Social, va tractar la qüestió i va considerar que s'havien de modificar 10 noms de carrers de Palma basant-se en el Cens. Finalment, l'acord de Cultura i Benestar Social va ser decretat pel batle, que és la persona que formalitza els canvis de noms del nomenclàtor de Palma.

La Comissió de Toponímia va decidir mantenir al nomenclàtor municipal, de moment, els noms dels carrers del Bisbe Miralles, de Francesc Suau, de Gabriel Cortès i de Gabriel Fuster Mayans "Gafim", inclosos al cens. Segons la Comissió, no responen a "la finalitat d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura" indicada per l'article 25.2 de la Llei com a motiu per a retirar-los, sinó als mèrits i la trajectòria de les persones a les quals es varen dedicar. Es va acordar traslladar més informació a la Comissió Tècnica del Govern perquè resolgui si es mantenen o es canvien.

En relació amb els monuments, símbols i escuts inclosos al cens i que es troben a Palma, l'Ajuntament no és competent perquè es troben a dependències d'altres administracions públiques o a espais privats.

Informació als residents

Les modificacions del nomenclàtor es materialitzen el dia en què es canvien les plaques al carrer. Aquest mateix dia es notificarà a les comunitats de propietaris i als veïnats i veïnades dels carrers afectats que s'ha canviat el nom. L'Ajuntament s'encarrega de comunicar a les empreses de serveis (electricitat, telefònica, aigua...), les administracions públiques, taxistes, cadastre, serveis d'emergències, Seguretat Social o el padró, entre altres entitats o organismes.

Subvencions

Des de l'Àrea de Participació i Govern Interior, el Servei de Població està treballant en una convocatòria de subvencions d'ajudes econòmiques per a les despeses derivades del canvi de denominació de carrers i places de Palma. Aquestes ajudes aniran destinades als establiments comercials, empreses de serveis i autònoms/es amb activitats que es desenvolupen en un establiment permanent, situats a carrers i places afectats pels canvis.

Data darrera modificació: 23 de març de 2021

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226