Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

EMAYA invertirà 14 milions d'euros per a la separació de 18 km de xarxa d'aigües pluvials i el clavegueram del polígon de Son Castelló

5 d'agost de 2020

L'obra es realitzarà en 4 fases i la primera començarà aquesta tardor

Perpinyà: "Aquestes obres formen part del Pla de sanejament de Palma, que té com a objectiu assolir el vessament zero"

Palma, 5 d'agost de 2020.- EMAYA invertirà 14 milions d'euros en l'obra de separació de la xarxa d'aigües pluvials i el clavegueram del polígon de Son Castelló. Aquesta obra permetrà evitar que quan plou es mesclin les aigües residuals i les aigües pluvials, que saturen la xarxa de conducció existent actualment i la depuradora, i provoquen, per aquesta manca de capacitat, vessaments d'aigües mixtes a la mar. Així mateix, aquesta inversió permetrà crear més de 300 llocs de feina directes en l'obra.

El projecte es completarà amb un tanc de laminació per a recollir aigües mixtes procedents de Bunyola i Esporles, amb un pressupost previst de 2.400.000 € aportats pel cànon de sanejament.

El polígon de Son Castelló es va inaugurar l'any 1967 per a acollir empreses industrials i de serveis. Té una extensió de 240 hectàrees. En aquell moment es va fer una única xarxa per a l'evacuació de les aigües residuals i pluvials. Per aquest motiu, i amb el creixement de la ciutat i de la població, en els moments de pluges, tant la xarxa com la depuradora EDAR 2 resulten insuficients per als cabals (quan als habituals de les aigües residuals se sumen les pluvials), i es produeixen vessaments al torrent Gros i a la mar.

Per a EMAYA és una prioritat evitar aquests vessaments, per a protegir el medi ambient i la salut de la ciutadania. Per això el Pla de sanejament de Palma 2019-23 inclou més de 40 projectes que tenen com a objectiu millorar les infraestructures de sanejaments, moltes obsoletes o insuficients per a les dimensions actuals de la nostra ciutat.

Un d'aquests projectes és el de separació de la xarxa d'aigües pluvials i de clavegueram del polígon de Son Castelló. Es tracta de 18 km de xarxa, actualment unitària. El projecte preveu la construcció d'una nova xarxa per al clavegueram, de forma que la xarxa existent sigui exclusivament per a la conducció d'aigües pluvials.

Paral·lelament s'aprofitarà la intervenció per a renovar completament la xarxa d'aigua potable, que data també dels anys 60. D'aquesta forma es reduiran pèrdues i avaries i es millorarà el servei d'aigua.

L'obra ha estat acordada amb l'associació d'empresaris del polígon, ASIMA, i es realitzarà de forma que l'afectació al trànsit sigui la mínima possible.

Donada la magnitud de l'obra es realitzarà en 4 fases més una cinquena per a la construcció del tanc de laminació.

Primera fase: entre Gran Via Asima i el carrer del 16 de Juliol. Té un pressupost de 6.454.135,04 € i suposa la construcció de 8,6 km de conduccions d'aigües residuals. Està previst que s'adjudiqui el proper mes de setembre i que es pugui iniciar l'obra durant l'octubre; el termini d'execució és de 2 anys . Suposarà la creació de 57 llocs de feina directes.

Segona fase: entre Gran Via Asima i Gremi de Tintorers. Té un pressupost de 4.650.434 € i suposa la construcció de 5,2 km de canalitzacions. El termini d'execució és d'un any, durant el qual es generaran 83 llocs de feina directes.

Tercera fase: entre el carrer del 16 de Juliol i el camí Vell de Bunyola. Té un pressupost de 2 milions d'euros per a la construcció de 2,7 km de conduccions de clavegueram. El termini d'execució està previst en 6 mesos, amb la creació d'uns 71 llocs de feina.

Quarta fase: zona del carrer del Gremi de Selleters i Basters. Té un pressupost d'un milió d'euros per a canalitzar 1,2 km de clavegueram i es preveu crear també uns 71 llocs de feina durant els 6 mesos de termini d'execució prevists.

Cinquena fase: construcció del tanc de laminació per a recollir aigües mixtes procedents d'Esporles i Bunyola. Es preveu la seva ubicació per la zona de Son Fusteret, encara pendent de determinar. Suposa una inversió de 2,4 M€ procedents del cànon de sanejament i una creació de 36 llocs de feina.

El projecte complet es preveu que estigui executat en quatre anys.

Com ha explicat Ramon Perpinyà, president d'EMAYA, la separació d'aigües pluvials i residuals forma part del Pla de Sanejament de Palma 2020-23, que inclou més de 40 obres de millora de les infraestructures de sanejament, "un pla que té com a objectiu assolir el vessament zero d'aigües mixtes a la mar, protegint el medi marí i la salut de la ciutadania, així com evitar el tancament de platges".

Descàrrega d'arxius

Data darrera modificació: 5 d'agost de 2020

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226