Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Els Serveis Lingüístics municipals incorporen dos dinamitzadors socioculturals per a promoure més activament l'ús social de la llengua catalana a Palma

29 de juny de 2020

Els Serveis lingüístics municipals, integrats pel Servei d'Assessorament Lingüístic que treballa per a garantir l'ús intern de la llengua i els cursos per a adults, ara sumen el Servei de dinamització per al foment de l'ús social de la llengua catalana a Palma

El nou servei es constitueix com un projecte d'execució temporal de tres anys i presentarà el Pla d'acció el proper mes de setembre enfocat en quatre àmbits d'actuació: escolar, lleure, intercultural i comerç.

Llorenç Carrió: "Amb aquest nou servei volem que tota Palma pugui conèixer millor la nostra llengua i emprar-la com a element de cohesió social i acollida, ja que es tracta d'un patrimoni a protegir entre tots."

Palma, 29 de juny de 2020.- La Junta de Govern de dimecres aprovarà el nomenament de dos dinamitzadors socioculturals que se sumaran als Serveis lingüístics municipals i que treballaran per a la promoció de la llengua pròpia. Durant els primers mesos, treballaran en col·laboració amb altres serveis municipals i les diverses entitats de la Ciutat per a detectar les necessitats lingüístiques i poder elaborar el pla d'acció per als propers tres anys. En aquest sentit, el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, remarca que "la col·laboració de tots els agents socials és bàsica per a donar a conèixer la nostra llengua i incentivar-ne l'ús". "Amb aquest nou servei volem que tot Palma pugui conèixer millor la nostra llengua i emprar-la com a element de cohesió social i acollida, ja que es tracta d'un patrimoni a protegir entre tots. Cal destacar que aquest programa no suposarà un increment de despesa, sinó que el pressupost es gestionarà de manera més eficient. A més, aquestes dues noves incorporacions es contractaran del borsí de dinamitzadors socioculturals de què disposa l'Ajuntament de Palma".

El Servei de dinamització lingüística treballarà en quatre programes:

  • Programa sociocultural: l'objectiu d'aquest programa és reforçar o introduir l'ús del català a les activitats lúdiques i culturals.
  • Programa escolar: es desenvoluparan actuacions en l'àmbit de l'ensenyament per a reforçar l'aprenentatge del català i la integració cultural mitjançant actuacions complementàries com programes d'acollida i reforç escolar. També inclourà accions destinades als pares i mares perquè puguin ajudar els seus fills i filles.
  • Programa intercultural: la finalitat és donar a conèixer als nouvinguts la llengua catalana com a element integrador de les diverses comunitats lingüístiques i també la història i la cultura de Mallorca.
  • Programa del sector comercial: durà a terme actuacions destinades als comerços i les empreses de serveis de la ciutat per a incentivar-hi l'ús del català.

La situació lingüística de Palma és fruit d'una societat plural, amb una gran diversitat de llengües i d'orígens. En aquest context, l'ús social de la llengua pròpia de Mallorca ha patit un retrocés significatiu. A tall d'exemple, les proves IAQSE 2017 demostren que només la meitat dels infants de 6è de primària acaben tenint un nivell correcte de català. Un altre exemple el tenim en l'Enquesta sobre usos lingüístics a les Illes Balears 2014, que mostra que menys de la meitat dels habitants de Palma fa un ús habitual de la llengua catalana (41,3%).

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament de Palma dona resposta a les recomanacions que li proposa el Consell Social de la Llengua per a millorar l'ús lingüístic del català i converteix Palma en un agent important de la promoció de la llengua. A més, aquesta acció no fa més que concretar disposicions municipals, les quals al seu torn responen al mandat estatutari segons el qual normalitzar la llengua catalana ha de ser un objectiu dels poders públics de la comunitat autònoma (art. 35) o al que preveu l'art. 4 de la Llei de normalització lingüística: "Els poders públics han d'adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana."

Data darrera modificació: 29 de juny de 2020

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226