Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Cort aprova l'adjudicació definitiva de la subvenció d'ajudes al lloguer

4 de desembre de 2019

Aquest mes de desembre els beneficiaris començaran a cobrar

Neus Truyol: "l'emergència habitacional és greu i requereix mesures contundents. Aquesta subvenció és una ajuda però necessitam un canvi normatiu"

Palma, 3 de desembre de 2019.- La regidora de l'Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha comparegut en roda de premsa per a explicar els principals acords del Consell de Gerència d'Urbanisme celebrat avui. A més, ha explicat dues propostes d'acord que s'eleven a la Junta de Govern de demà dimecres.


En primer lloc, la Junta aprovarà la resolució definitiva de la convocatòria de subvencions al lloguer, que reparteix una inversió de 300.000 euros per a "pal·liar el greuge a les famílies davant els preus abusius dels lloguers a la nostra ciutat", ha explicat la regidora. De forma prioritària, aquesta convocatòria ha tingut en compte els col·lectius més perjudicats, com són els joves i els joves i majors de 65 anys.

Després de l'aprovació inicial i un període d'esmenes, ara es resol la convocatòria i es preveu que els beneficiaris comencin a cobrar l'ajuda corresponent aquest mateix mes de desembre. Els pagaments es fan en dues fases: el corresponent als mesos de gener a octubre es cobrarà ara i a, partir del gener, la resta dels rebuts presentats dels mesos de novembre i desembre.

En total s'han tramitat 997 expedients, dels quals 426 han estat admesos i 571 exclosos, o bé perquè no compleixen els requisits (75%) o bé perquè han presentat fora de termini o han renunciat, o perquè no han esmenat correctament (24,2%).

D'aquests 426 admesos definitivament, els beneficiaris finals són 114, per ordre de prelació una vegada feta la puntuació: segons ingressos de la unitat de convivència, la puntuació dels col·lectius preferents i tenint en compte el límit de consignació pressupostaria de 300.000 €.

La subvenció dona resposta als col·lectius més vulnerables en matèria d'habitatge, principalment persones entre els 35 i els 64 anys amb ingressos inferiors a l'IPREM (indicador públic de renda) i altres factors que agreugen la vulnerabilitat: menors a càrrec, víctimes de violència masclista, discapacitat, atur, etc.

La línia de subvenció tipus A, destinada a joves entre 18 i 35 anys i majors de 65 anys, suposa el pagament del lloguer fins al 50% del preu mensual, amb un límit total 4.200 € i 350 € mensuals. Són 24 dels expedients que rebran subvencions.

El tipus B, obert a tota la ciutadania, es destina al pagament de fins al 40% del preu mensual, amb un límit total de 3.360 €, i 280 € mensuals. Aquests són 90 dels beneficiaris de la subvenció.

Entre els criteris d'adjudicació, cal recordar que els ingressos d'una persona no podien ser superiors a 15.039,18 € anuals. I el lloguer no podia ser superior a 900 euros el mes.

En el període d'esmenes, s'han presentat fins a 200 sol·licituds per a esmenar, entre al·legacions i enviament de rebuts de pagament de lloguer. Això ha suposat que 106 expedients exclosos en l'adjudicació provisional han passat a ser admesos en la definitiva, dels quals 31 són beneficiaris.

A més, el Departament d'Habitatge ha realitzat una tasca molt important per a gestionar aquesta subvenció. Cal recordar que durant el període de presentació de sol·licituds es varen atendre més de 3.300 persones.

Altres línies de feina

Neus Truyol ha defensat la importància de la convocatòria i l'impacte que les ajudes tindran en les famílies. "Els joves i els majors de 65 anys són els col·lectius més vulnerables davant els preus agressius del mercat immobiliari. Aquesta ajuda és necessària però hem de ser més contundents per a lluitar de forma més efectiva contra l'especulació que juga amb els projectes de vida de les persones".

Per això, la regidora ha enumerat les línies de feina que estan treballant en aquest sentit:

  • Fer sortir al mercat els habitatges buits dels grans tenidors
  • Reglamentar noves formes d'habitatge compartit o dret de superfície
  • Plans ambiciosos de rehabilitació urbana, amb suport supramunicipal
  • Regulació del preu del lloguer
  • Desenvolupament normatiu: Llei autonòmica de l'habitatge i l'Estat ha d'implantar el sistema d'índex de preu de l'habitatge, tal com preveu el Decret llei de mesures urgents per a l'habitatge

Les ajudes destinades als llogaters s'acaben traslladant al preu del lloguer. És efectiu com a mesura d'urgència però no és una solució. Hem d'incidir en els propietaris perquè influirà en el parc d'habitatge.

Programes d'habitatge privat protegit de lloguer.

Projecte IBAVI al carrer de Cuba

D'altra banda, Truyol ha explicat que la Gerència d'Urbanisme ha aprovat la llicència integrada d'obres i activitats per al projecte de Centre de Dia i Allotjament dotacional al carrer de Cuba del Molinar. Aquest projecte combina equipaments públics i habitatges. En aquest cas, es tracta de la modalitat d'allotjament dotacional, uns habitatges més petits però amb espais comuns com sales d'estar o bugaderies. Pel que fa als habitatges, n'hi haurà un total de 57, 51 dels quals seran d'una habitació i 6 de dues habitacions, on una de les dues estarà adaptada.

Truyol ha explicat que "trobam interessant la iniciativa d'aquesta modalitat de construccions que combinen equipament i habitatge i demanarem a l'IBAVI que a l'hora de seleccionar els perfils a qui destinar-los tinguin en compte els col·lectius que més pateixen actualment l'emergència habitacional, que són els joves i els majors de 65 anys".

Data darrera modificació: 5 de desembre de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Palma, Ciutat Amiga de la Infància Serveis atenció violència de gènere Perfil del contractant Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Factura electrònica Targeta Ciutadana Projectes cofinançats per Fons Europeus Queixes i suggeriments tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Tauler d'edictes i anuncis Defensora ciutadania

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226