Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Cort celebra el Dia de la Dona Escriptora

9 d'octubre de 2019

Palma, 9 d'octubre de 2019.- La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, i la coordinadora de Cultura, Francisca Niell, han presentat avui el programa d'actes per a commemorar el IV Dia de la Dona Escriptora, que se celebrarà el pròxim dilluns 14 d'octubre.

La celebració es va instaurar el 2016 per a recuperar la memòria de les dones a la literatura que varen ser silenciades per qüestió de gènere, i reconèixer alhora la producció de les autores actuals. Tradicionalment la festa dels llibres no té en compte les dones. Per això es va escollir aquesta data, amb l'objectiu de fer visibles les escriptores, tot coincidint amb l'aniversari del naixement de Santa Teresa de la Creu.

L'Ajuntament, a través de l'Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI i de la xarxa de Biblioteques Municipals (que depenen de l'Àrea de Cultura i Benestar Social), ha elaborat un programa complet i divers d'activitats, el gruix de les quals es duran a terme al llarg de la setmana que ve, encara que es perllongaran fins al 24 d'octubre. Des de les Biblioteques Municipals, s'han organitzat un total de set activitats, entre xerrades, contacontes, exposicions i racons dedicats a escriptores.

Els actes comencen el dilluns 14 a la Biblioteca Joan Alcover amb la xerrada de l'escriptora Aixa de la Cruz, autora del llibre Cambiar de idea sobre feminismo y literatura en què repassarà la repercussió del cas de La Manada, el #MeToo i el #Cuéntalo i com tot plegat li va fer canviar la seva visió de la societat i les dones. El mateix dia, però a la Biblioteca de Can Sales, es llegiran fragments de texts escrits per autores que qüestionaren l'ordre imposat a la nostra societat.

El programa continua a la biblioteca de Son Sardina, on es commemorarà el Dia de les Dones Escriptores amb un contacontes sobre Agatha Christie i Jane Austin, el 17 d'octubre a les 17.30 h. La Biblioteca de Son Fortesa acollirà l'exposició d'un llibre i DVD d'Adelaida Garcia Morales, El Sur, i d'Isak Dinesen El festín de Babette. La xarxa de Biblioteques Municipals també ha organitzat dos racons de l'escriptora, un dedicat a Esther Tusquets, a la Biblioteca Ramon Llull, i un altre a Júlia Navarro, a la Biblioteca de Son Cladera.

L'escriptora, investigadora i crítica literària Rosa Planas tancarà els actes dia 24 amb la presentació del seu llibre Lliure entre llibres, un homenatge a la figura de les bibliotecàries (una professió majoritàriament femenina). La cita és a les 19 h a la Biblioteca Ramon Llull, on posteriorment se celebrarà una taula rodona.

Destaquen també el monòleg Bistec, a càrrec de Núria Sbert, divendres 18 a les 19.30 h al Centre Flassaders, o la presentació del llibre El tigre y la tormenta-bushido, d'Irene J. García dia 24 a l'Espai Jove Llevant. Aquesta iniciativa, que s'inclou dins els objectius del Pla d'igualtat, compta amb la col·laboració de 9 llibreries del Gremi de Llibreters de Mallorca (Rata Corner, Llibres Ramon Llull, Llibreria Lluna, Llibreria Quart Creixent, Lila i els Contes, El Corte Inglés, Biblioteca de Babel, Embat i Drac Màgic). Organitzaran diferents activitats com presentacions i signatures de llibres, instal·lació de taules de venda específica de volums de literatura femenina, exposicions, etc.

Per a la regidora Sonia Vivas és cabdal visibilitzar l'empenta que han deixat les dones a la literatura. Per això recorda que "al llarg de la història les dones han hagut d'escriure amagades sota pseudònims o fent-se passar per homes. Una situació que ha propiciat que hi hagi menys dones escriptores conegudes. Des de la Regidoria volem encoratjar totes les dones de la ciutat perquè deixin volar la seva imaginació, que abandonin l'anonimat i comencin a reescriure la nostra història col·lectiva com a dones". Niell ha explicat que "l'objectiu de la cultura és que sigui una eina de transformació social, ja sigui per a assolir fites com la integració de barris vulnerables o conscienciant de valors com és el feminisme".

Data darrera modificació: 10 d'octubre de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226