Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Desestimats els recursos de les empreses responsables de la recollida pneumàtica, que confirma la sentència favorable a EMAYA

11 de juliol de 2019

La indemnització, de més de 24 milions d'euros en concepte de danys i perjudicis, es podrà invertir en millores de la xarxa d'aigua i de sanejament i a evitar abocaments

Avui s'ha constituït el nou Consell d'Administració d'EMAYA

S'ha produït el cessament de l'anterior gerent, Imma Mayol, i el nomenament de Sònia Moragues com a nova gerent d'EMAYA

Palma, 11 de juliol de 2019.- Avui matí, en el decurs de la celebració del primer Consell d'Administració d'EMAYA de la legislatura, s'ha conegut la notificació de la sentència del Tribunal Suprem en relació als recursos de cassació interposats per Envac i Urbaser contra la sentència favorable a EMAYA en relació al sistema de recollida pneumàtica de residus al centre històric.

En aquest sentit, es procedeix a desestimar íntegrament els recursos interposats per aquestes empreses i es confirma la sentència de segona instància que resol l'abonament de 24 milions d'euros, més els costs i interessos, en concepte d'indemnització pel fracàs de la recollida pneumàtica.

Aquests doblers els podrà dedicar EMAYA a inversions per a millorar els serveis públics per a la ciutadania, concretament es destinaran a la renovació de la xarxa de distribució d'aigua potable i de sanejament. Les millores en la xarxa de clavegueram i la seva separació de les pluvials podran millorar el sanejament de les aigües residuals i reduir els abocaments contaminants a les platges i aigües de la badia.

La recollida pneumàtica, un sistema fracassat

El sistema de recollida pneumàtica del nucli històric de Palma es va instal·lar l'any 2002 i va deixar de funcionar l'any 2012. Els responsables municipals d'aquell moment optaren per deixar d'utilitzar aquest sistema que estava ocasionant avaries i reparacions continuades. El cost d'aquestes reparacions va anar pujant d'any en any, des dels 133.000 € de 2005 als més de 500.000 € de 2011, quan el cost òptim de manteniment anual no hauria d'haver superat els 100.000 €. L'any 2013 l'anterior govern municipal ja optà per no reparar les 12 km de conduccions, que es trobaven en molt mal estat, per l'elevat cost de l'obra i la manca de garanties del seu funcionament.

Un sistema previst per a durar més de 30 anys no va arribar als 10. A més del sobrecost i l'impacte a la ciutat, mai va arribar a funcionar de forma correcta.

L'any 2013, per acord unànime de tots els grups municipals, s'inicià un procés judicial en el qual EMAYA va reclamar a les empreses concessionàries de les obres d'instal·lació del sistema de recollida pneumàtica, l'UTE format per Envac Iberia SA i Urbaser, una indemnització per la inutilització de la infraestructura. Els tribunals atorgaren la raó a EMAYA i les empreses varen ser condemnades a pagar 24 milions d'euros, més costs judicials i interessos. Les empreses varen presentar recurs, fet pel qual EMAYA no va utilitzar els doblers.

Vista la sentència favorable, EMAYA va optar per desmantellar les instal·lacions de la recollida pneumàtica, que se substituí per la recollida selectiva mòbil, que ha permès que el centre històric recicli un 70% dels residus, una de les taxes de recollida selectiva més elevades de Mallorca.

Nou Consell d'Administració

En aquesta primera sessió de la legislatura del Consell d'Administració d'EMAYA s'ha formalitzat l'acceptació dels càrrecs dels nous consellers. A partir d'ara estarà format per: Ramon Perpinyà (president), Francesc J. Dalmau (vicepresident), Maria de las Mercedes Celeste (en representació del Partit Popular), José Villanueva (Vox), Eva M. Pomar (Ciudadanos), Rodrigo A. Romero (Unides Podem) i Neus Truyol (Més).

A l'inici de la sessió el nou president i tinent de batle de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, ha donat la benvinguda als nous membres i ha tingut unes paraules d'agraïment i reconeixement a la tasca realitzada els passats quatre anys per Neus Truyol, l'anterior presidenta.

Com a punt destacat s'ha procedit a aprovar el cessament de l'anterior gerent, Imma Mayol, i a nomenar com a nova gerent de l'empresa pública municipal Sònia Moragues.

Data darrera modificació: 12 de juliol de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Perfil del contractant Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Defensora ciutadania Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226