Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

El bosc del Canòdrom obrirà les portes el mes de setembre

9 de juliol de 2019

El projecte d'execució de les obres ha estat modificat per a conservar i restaurar els elements patrimonials originals, amb un cost final de 966.000 €

Palma, 9 de juliol de 2019.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha comparegut en roda de premsa acompanyada pel director general d'Urbanisme, Biel Horrach, per a exposar l'evolució i l'estat actual de les obres del bosc del Canòdrom, que ha comptat amb una inversió total de 966.000 euros.

"S'ha restaurat aquest espai, naturalitzant-lo, a més de mantenir i rehabilitar el patrimoni". La intervenció a l'antic Canòdrom de Palma ha consistit en una obra de restauració paisatgística i de regeneració d'un entorn que conserva bona part de les petjades del passat. És per aquest motiu, per la necessitat de conservar i restaurar els elements patrimonials originals i afrontar els imprevists que s'han descobert durant les obres, que el projecte inicial s'ha vist modificat en els terminis i les característiques de les actuacions concretes. A més, la regidora ha insistit que "aquest projecte és clau en la lluita contra el canvi climàtic".

Les modificacions que s'han duit a terme sempre han tingut en compte l'equilibri entre temps, preu i qualitat d'execució. Únicament s'ha afectat el temps d'execució de forma prudencial per tal de garantir la màxima qualitat d'execució amb el mínim increment pressupostari.

Cal recordar que el nou bosc urbà és un espai que formava part de l'antiga llera de la Riera i que, per tant, ha acumulat durant segles i mil·lennis els sediments fluvials en tot el seu recorregut. Es tracta d'un terreny amb materials molt heterogenis. Per tant, «ens enfrontàvem a un projecte de restauració paisatgística on ens podíem trobar molts d'imprevists respecte de les previsions inicials».

A més, al llarg del procés d'execució s'ha duit a terme un projecte participatiu amb els instituts de l'entorn, com ara l'IES Joan Alcover i l'IES Ramon Llull, per tal de recollir les necessitats que tenen infants i joves de com gaudir del seu temps d'oci, esbarjo i esport tant en les seves hores lectives com en el seu temps lliure de la setmana.

Això ens ha portat a la necessitat de dur a terme en l'etapa final del projecte una sèrie de modificacions respecte del projecte inicial. Entre les principals modificacions cal destacar:

  1. Fer un canvi de fonaments dels murs perimetrals, com ha estat passar d'una cimentació més superficial a una altra de profunda amb micropilons, ja que ens hem trobat que ens calia fer un pou de 6 m de profunditat que podia suposar un risc d'execució des del punt de vista de la seguretat per als operaris de l'obra.
  2. D'altra banda, el mur de contenció existent al carrer de Carles I presentava un vinclament considerable. En aquest cas fou necessari fer ancoratges a 30 graus d'entre 14 i 15 metres de llargària per tal de garantir la total seguretat per a l'òptim funcionament del parc en un futur.
  3. També s'ha duit a terme una millora dels materials d'aglomerants de la pista d'atletisme. Al llarg de l'obra s'ha experimentat un esmicolament dels fins de la pista per culpa de la maquinària feixuga que ha treballat en l'execució del parc. Per tant, contra l'esmicolament que han experimentat els àrids de la pista, s'ha intervingut per a recuperar les condicions inicials de la pista.
  4. Respecte al mur existent que confronta amb l'actual llera de la Riera, atès que s'ha trobat en molt males condicions la paret de marès enterrada, s'hi han hagut de fer importants millores a la cara interior per tal de garantir una òptima seguretat.
  5. S'ha trobat més material d'obra del que havien previst inicialment els tècnics municipals. Conseqüentment s'han reaprofitat, segons les característiques de cada material, separant les peces de marès de les peces de formigó antic per tal de fer les subbases premsades que han servit per a fer el llit de lloses o soleres de formigó així com per a dur a terme la millora de sistemes urbans de drenatge sostenible. D'altra banda, s'ha acabat de modelar la superfície conformant la microtopografia final. Sota aquests principis de sostenibilitat i de màxima optimització dels recursos, ens ha permès estalviar transport de material, així com la corresponent despesa de nous materials reduint les emissions de CO2, així com reduint la despesa econòmica en un 10%.
  6. Donant resposta a adaptar el Bosc Urbà a la perspectiva de la infància i la joventut, fruit del procés participatiu i del treball amb UNICEF de convertir Palma en Ciutat Amiga de la Infància i la Joventut, s'han incorporat jocs alternatius als de la plaça de Llorenç Cerdà, per tal de no ser redundants. És així com s'ha optat per la instal·lació d'una tirolina i d'una engronsadora adaptada des del punt de vista de convertir-ho en un parc adaptat.
  7. Amb l'objectiu d'apropar la cultura a la ciutadania, les properes setmanes es durà a terme la instal·lació d'una escultura d'un artista mallorquí al parc. S'ha duit a terme la recuperació de la síquia històrica que connectava amb l'àmbit del Tirador. Fins ara conformava el fonament del tancament que separava l'antic Canòdrom de la plaça de Llorenç Cerdà. Durant la redacció del projecte, tant els tècnics com l'arqueòloga municipal no sabien amb què es trobarien. Ara la síquia s'ha restaurat. Els tècnics municipals s'han trobat amb diferents graus de dificultat segons el tram. Per exemple, devora la nova escala d'accés a la plaça de Llorenç Cerdà, el terreny es trobava en molt mal estat, i per tant s'ha hagut de desmuntar l'arc numerant peça a peça i ara que s'ha fet l'escala i el nou mur de contenció i s'ha tornat a muntar l'arc.
  8. Finalment, cal destacar que el nou Bosc Urbà serà regat amb aigua regenerada. Això ha requerit una nova connexió a la xarxa existent seguint les indicacions d'EMAYA.

El pressupost inicial del projecte fou 1.175.655 € (IVA inclòs).

El cost final de l'obra és de 966.000 € (IVA inclòs), és a dir 18% manco del pressupost previst al projecte.

Les obres es varen adjudicar el juny del 2018 i es preveien 12 mesos d'execució. Amb els imprevists citats i les millores en conservació i protecció, el projecte ha millorat i el primer bosc urbà de Palma podrà obrir les portes el mes de setembre.

Data darrera modificació: 10 de juliol de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Perfil del contractant Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Defensora ciutadania Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226