Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

La XADPEP va atendre el 2018 quasi 1.600 persones que exerceixen la prostitució a Palma

6 de juny de 2019

La xifra canvia la tendència ascendent fins al 2017, quan se'n varen atendre 1.917

El 96% són dones; un 3%, transsexuals; i un 1%, homes. El 91%, estrangeres

A. Molina: "Queda clar que es tracta d'una qüestió de gènere, ètnica i racial"

Palma, 6 de juny de 2019.- El regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, juntament amb representants de les entitats Creu Roja (Mònica Gelabert), Metges del Món (Belén Matesanz) i Casal Petit (Magdalena Alomar), han presentat avui les dades d'atenció de la Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució (XADPEP) de 2018. Com a dada principal, s'ha destacat l'atenció a 1.588 persones, xifra que suposa un canvi de tendència respecte als anys anteriors, quan se'n varen atendre 1.728 (2016) i 1.917 (2017) i anaven en augment.

Per sexe, el 96% varen ser dones, per un 3% de persones transsexuals i un 1% d'homes. Pel que fa a la nacionalitat, cal destacar que el 91% són dones estrangeres, i que s'ha aconseguit arribar per primera vegada al col·lectiu asiàtic (3%). D'altra banda, ha augmentat el nombre de persones d'Amèrica Llatina (44%) i han descendit les procedents d'Àfrica (24%). Per edat, els percentatges es mantenen similars als de 2017: un 36% de les ateses tenen entre 25 i 34 anys; un 35%, entre 35 i 44; i un 11%, entre 18 i 24. Quant al lloc d'exercici, un 38% ho fa a pisos/cases i un 36% al carrer. En total, el 64% ho fa en llocs tancats (un 26% a clubs).

Respecte al nivell educatiu, augmenten les persones ateses amb estudis primaris (del 39% al 2017 a un 48%) i descendeixen les que no saben llegir i escriure o no tenen estudis (del 13% al 2017 al 6%). Un 41% de les persones tenen estudis secundaris, i només un 5% estudis superiors. Quant a la situació administrativa, augmenten les persones en situació regular (del 61% al 2017 al 68%). Als clubs trobam un 80% en aquesta situació; als pisos/cases, un 66%. Un 27% són irregulars i un 5% en tràmits.

Altres dades importants a tenir en compte són que un 85% d'aquestes persones disposen de targeta sanitària, i fins a un 93% en el cas de les que exerceixen a clubs. El percentatge més baix el trobam entre les que ho fan a pisos/cases, amb un 80%. D'altra banda, un 33% viu a habitatges, i un 49% a habitacions llogades, mentre que un 22% del total de les persones resideixen al mateix lloc on exerceixen la prostitució. En contexts tancats, les entitats han comprovat que la coincidència es dona en un 40%.

Com a conclusions, de la memòria s'extreu que: és habitual que les persones ateses tornin a acudir a les entitats; que aquestes darreres es troben amb limitacions per a poder accedir a contexts tancats de prostitució i poder actuar; que, en aquests contexts, les persones són més vulnerables quant a control d'horaris, selecció de clients o la mateixa pràctica sexual; i que, als pisos i cases, els factors d'inestabilitat i invisibilitat en els espais són la principal dificultat de les entitats per a establir vincles.

El regidor ha valorat aquestes dades afirmant que "queda clar que la prostitució és una qüestió de gènere, ètnica i racial". També ha volgut agrair la feina i qualitat humana de la XADPEP aquests quatre anys: "És una eina d'un valor molt important, perquè arriba allà on l'Administració no pot", ha dit, i ha afegit que "ha millorat la vida de moltes veïnes que se sentien abandonades". Finalment, Molina ha manifestat el seu desig que el nou Pla autonòmic "tingui efectes en la disminució de la prostitució".

Data darrera modificació: 10 de juny de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Perfil del contractant Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Defensora ciutadania Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226