Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Comencen les primeres actuacions per a la construcció del col·lector de la depuradora de Palma

15 de maig de 2019

Avui matí han començat a les Avingudes les perforacions per a la prospecció arqueològica-

El col·lector tendrà 3,2 km, recollirà les aigües pluvials i residuals per a impedir abocaments a la mar i reduir el tancament de platges.

14 de maig de 2019.- Avui matí han començat les primeres actuacions per a la construcció del col·lector interceptor que conduirà aigües residuals i pluvials des del centre de Palma fins a la depuradora del Coll d'en Rabassa (EDAR II).

Concretament avui matí ha començat la perforació per a realitzar una prospecció d'investigació arqueològica a l'avinguda de Gabriel Alomar, a l'altura del c. de Ricardo Ortega, davant l'Escola Graduada. Aquesta actuació tindrà una durada prevista de dues setmanes, aproximadament, fins al dilluns 27 de maig.

Aquest és el punt d'inici del col·lector, on s'instal·larà la futura arqueta de connexió amb la galeria existent d'aigües mixtes per a derivar-les cap a la depuradora pel nou col·lector general. El punt exacte d'ubicació d'aquesta connexió es determinarà en funció de la prospecció arqueològica que ara es realitza.

En aquesta zona es troba el perímetre per on discorria l'antiga murada renaixentista de la ciutat de Palma, per la qual cosa aquests treballs seran controlats per un tècnic arqueòleg, que supervisarà si durant els treballs d'excavació apareixen restes arqueològiques que han de ser degudament documentades i exhumades.

Una vegada finalitzi la prospecció, l'empresa adjudicatària podrà finalitzar el projecte de construcció i, en el termini d'un mes, durant el mes de juny, iniciar les obres de construcció del col·lector i el dipòsit.

Característiques dels projectes

Recordem que l'execució del projecte de construcció i execució de les obres de l'estació de bombeig i dipòsit de laminació de l'EDAR II i del col·lector interceptor es va adjudicar per un import de 22.609.330, 07 € (més IVA) a una UTE formada per Acciona.

El finançament es realitza a càrrec del cànon de sanejament gràcies al protocol d'inversions signat l'any 2017 entre EMAYA i la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de la CAIB.

Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90% els abocaments de la conca del Baluard del Príncep, i un mínim del 40% dels abocaments totals, ja que la duplicació del dipòsit permetrà tractar també aigua d'altres conques.

El col·lector interceptor general de gravetat des del centre fins a l'EDAR Palma II serà una infraestructura de 3,2 km de llargària i 2 m de diàmetre, que transcorrerà a 8 metres de fondària mitjana (entre 5 i 12 m). El pendent serà del 0,2%.

La traça es desenvolupa al llarg de la calçada de la zona urbana de Palma i de Nou Llevant, des de les Avingudes fins a la via de cintura. Travessada la Via de Cintura, el traçat discorre per vials del polígon industrial de Son Malferit, fins a arribar a les instal·lacions d'ENDESA-Cal Tresorer; després de passar per davall el torrent Gros, arriba als terrenys destinats a l'EDAR Palma II.

Aquesta obra es complementa amb la construcció de la nova estació de bombeig i dipòsit de laminació de l'EDAR Palma II. L'estació de bombeig comptarà amb 4 bombes i una capacitat de bombeig de 12.250 m³/h. El dipòsit tindrà una capacitat de 50.000 m³ (d'acord amb la millora presentada, doblant el mínim previst a la licitació, de 25.000 m³). A més, la infraestructura comptarà amb elements de separació de sòlids, pous, grup electrogen, etc. Les actuacions preliminars per a la construcció d'aquest tanc s'iniciaren el mes passat, realitzant el tancament de la zona, el camí d'accés i la prospecció geotècnica per a la realització dels fonaments del dipòsit.

Reducció dels abocaments i del tancament de platges

La realització d'aquests dos projectes suposarà importants millores ambientals, especialment per a la qualitat de les aigües de la badia de Palma. La principal funció d'aquestes infraestructures és la retenció de les primeres aigües de pluja, per a evitar que arribin a la mar, arrossegant-hi contaminants i provocant també el vessament de les aigües residuals. Durant els episodis de pluges intenses el dipòsit de laminació podrà recollir els primers 45-60 minuts de pluja, que són els que arrosseguen una major càrrega contaminant.

En total, el col·lector i el dipòsit permetran reduir un 90% la contaminació que s'aboca a la mar durant els episodis de pluja intensa a la conca del Baluard. Això suposarà evitar que cada any unes 600 tones de contaminants acabin a la mar, unes 14 tones per cada episodi de pluja. Aquesta reducció dràstica de contaminació a la conca del Baluard suposa una reducció total de més del 40% dels abocaments de Palma a la badia, ja que, especialment gràcies a la duplicació de la capacitat del dipòsit, es podran tractar també aigües d'altres conques. S'evita així l'abocament a la mar d'una part molt important de les aigües mixtes que actualment s'aboquen en episodis de pluja, que contenen els contaminants que arrossega la pluja i les aigües fecals quan vessen per incapacitat actual de la xarxa.

Per tant, aquests projectes són de gran transcendència per a la ciutat i el seu entorn; suposaran una millora per a la qualitat de les aigües de bany, les platges i per als ecosistemes marins de la badia de Palma, amb els consegüents beneficis per a la ciutadania, el turisme i el medi. Es podria reduir una part important dels tancaments de les platges de Can Pere Antoni i la Ciutat Jardí, que s'han de realitzar durant l'estiu quan hi ha pluges intenses.

Data darrera modificació: 16 de maig de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Perfil del contractant Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Defensora ciutadania Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226