Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Cultura presenta les conclusions de l'estudi preliminar sobre el castell de Bellver

15 de març de 2019

L'estudi, que ha elaborat l'equip multidisciplinari liderat pels arquitectes Fernando Vegas i Camilla Mileto, serà la base del pla director

La proposta s'inclou dins l'EDUSI Pla Litoral Ponent, que compta amb el finançament dels fons europeus FEDER

Carrió: "Aquesta anàlisi ens permetrà elaborar un full de ruta molt més respectuós"

Palma, 15 de març de 2019.- L'Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística ha presentat avui les conclusions de l'estudi preliminar del castell de Bellver, que ha elaborat un equip multidisciplinari liderat pels arquitectes Fernando Vegas i Camilla Mileto. L'estudi serà la base del Pla director que marcarà les prioritats i una intervenció global. La proposta s'inclou dins l'Estratègia de desenvolupament sostenible i integrat, Pla Litoral Ponent, que compta amb el finançament dels fons europeus FEDER.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha remarcat que l'estudi és "una passa important per a poder millorar i conservar el castell de Bellver". "L'objectiu de l'anàlisi és aconseguir una visió de conjunt de Bellver i un coneixement més detallat del seu estat i situació actuals de conservació", ha assegurat Carrió. El regidor ha remarcat que "fins ara, les intervencions que s'han fet des del segle XIV han estat parcials per tal de resoldre problemes específics o per a habilitar els espais propis per a un ús concret". "Aquesta anàlisi ens permetrà elaborar un full de ruta molt més respectuós", ha conclòs Carrió.

Un equip multidisciplinari liderat pels arquitectes Fernando Vegas i Camilla Mileto ha estat el redactor de l'estudi preliminar. "El castell de Bellver és un venerable ancià de 700 anys que es troba en bon estat de conservació, té les seves arrugues, però cap d'elles greu", ha assegurat Vegas.

Estructura

L'estudi s'ha estructurat de la següent forma:

  • Anàlisi documental: historicoartística, historicoarquitectònica i estudis tècnics.
  • Diagnòstic preliminar de l'estat de conservació.
  • Diagnòstic preliminar de la gestió.
  • Diagnòstic DAFO.
  • Conclusions.

L'anàlisi documental ha permès comprendre els orígens i les raons de les petjades físiques que s'observen i com han determinat la història del castell. En aquest apartat s'ha recopilat tota la documentació tècnica ja extreta sobre les característiques del castell. L'objectiu és obtenir una visió general de la informació existent i, a partir de l'estudi de detall, evidenciar tots aquells estudis que s'han de realitzar per a complementar-la.

El diagnòstic preliminar de l'estat de conservació ha inclòs l'estudi dels materials i les tècniques constructives, estudis estratigràfics, termografies, degradació material i degradació estructural. "Es tracta d'estudiar la història de l'edifici a través del mateix edifici", ha explicat Vegas. S'ha trobat un nombre elevat de sistemes i materials com la fusta i la tàpia, fins ara desconeguts. A més, als murs de carreus s'han observat un gran nombre de marques de picapedrer i tècniques d'obratge. A l'anàlisi preliminar s'han detectat 104 nus estratigràfics que deixen veure que la complexitat i el nombre d'intervencions és molt major als documentats. Pel que fa als resultats de l'estudi termogràfic, hi ha els relacionats amb els materials i les tècniques constructives i amb la gestió de l'aigua de pluja, on s'ha fet evident la gran influència que suposa en el procés de degradació del castell.

En relació al diagnòstic de la gestió, l'estudi posa èmfasi que el castell suposa un punt d'atracció turística per si mateix i proposa l'estudi d'una possible ampliació i diversificació de l'oferta. Entre les causes de deterioració es troba la necessitat de millorar el manteniment. El Castell disposa de personal que du a terme aquesta feina, i es recomana un manual o guia que tècnicament aclareixi i determini els criteris i les tècniques d'intervenció, necessari per a poder realitzar de manera millor el seu treball, una tasca que ja s'està duent a terme.

Conclusions

Les conclusions que marca l'estudi són les següents:

  • Conjunt arquitectònic i paisatgístic de gran singularitat i importància per al coneixement històric i cultural de la ciutat.
  • Grans oportunitats, no explorades, per a la posada en valor global i increment de l'interès turístic amb la generació de propostes d'activitats socioculturals i lúdiques al seu interior i entorn.
  • Falta de coordinació en les tasques d'intervenció eventuals i conservació periòdica que produeix gradualment una manca d'autenticitat del conjunt.
  • Necessitat de tasques de consolidació.

Data darrera modificació: 18 de març de 2019

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Perfil del contractant Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Defensora ciutadania Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226