Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

La presó es posa a punt per a acollir les primeres activitats

22 de juny de 2018

El batle, regidors, veïnats i el col·lectiu Som sa Presó visiten les primeres obres d'adequació del recinte

S'està obrint un accés directe que connecta l'espai amb el barri de Cal Capiscol, a més d'habilitar per a activitats la part posterior del fossat

Noguera: "Estam davant un projecte transformador que ens permetrà canviar dinàmiques culturals de Ciutat i donarà cabuda als moviments de Palma"

Palma, 22 de juny de 2018.- Les obres d'adequació de l'antiga presó de Palma continuen a bon ritme. En aquests moments s'està obrint un accés directe que connecta l'espai amb el barri de Cal Capiscol, a més d'habilitar per a activitats la part posterior del fossat. L'objectiu és que el recinte estigui a punt per a acollir les dues primeres activitats que acollirà, una projecció el dia 29 dins l'Atlàntida Film Festival i la presentació en societat del col·lectiu Som sa Presó, que té previst celebrar dia 30 de juny activitats diverses com tallers, performances, actuacions musicals i un mercadet. Mentrestant, es treballa en la redacció del projecte de rehabilitació integral del recinte.

El batle de Palma, Antoni Noguera; el regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Jose Hila; el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió; i representants de l'Associació de Veïnats i de Som sa Presó han visitat avui el recinte per a veure com s'estan desenvolupant les obres.

"Avui iniciam aquest camí il·lusionant per a convertir la presó en un espai de creació cultural", ha afirmat el batle de Palma, Antoni Noguera. La primera fase de les obres d'adequació ja està gairebé enllestida. "S'ha arreglat el fossat, s'ha fet net i s'està construint una porta principal i una altra d'emergència", ha afirmat Noguera. La segona fase passa per "ocupar l'espai del pati de la galeria central". De forma paral·lela s'està treballant en el projecte integral per a convertir la presó "en un centre cultural que també incorpori habitatge de protecció oficial", segons el batle. "Estam davant un projecte transformador que ens permetrà canviar dinàmiques culturals de Ciutat i donarà cabuda als moviments de Palma", ha afirmat Noguera.

Jaume Ripoll, promotor de l'Atlàntida Film Festival, ha volgut agrair que el certamen pugui acollir una de les projeccions, Diario de mi mente, guanyadora del darrer Festival de Berlín. "És important poder introduir i dialogar en un espai com aquest amb una pel·lícula que analitza el sistema penitenciari". Per la seva part, Aina Solé, representant del col·lectiu Som sa Presó, també ha agraït a l'Ajuntament que "s'hagi involucrat en aquest projecte". "Aquesta primera actuació és una petita passa per a començar a tastar aquest espai, com reaccionen els barris que l'envolten, com pot ajudar a millorar els més propers i com pot revertir a escala de ciutat un espai com aquest amb unes possibilitats immenses", ha assegurat Solé.

Obres

Les obres que s'estan duent a terme ara han estat adjudicades a l'empresa Sin-Tec per un import de 23.770 euros i permetran que es puguin fer a partir d'aquest estiu activitats culturals puntuals en aquest espai. Cal recordar que l'antiga presó ha estat abandonada des que es tancà l'any 1999 i ha sofert un procés de degradació important. L'Ajuntament aposta per dur a terme un projecte de llarg recorregut que permeti la seva rehabilitació integral i que serà compatible amb l'organització d'esdeveniments puntuals.

De fet, des de l'Àrea d'Urbanisme estan fent feina en un concurs d'idees que permeti definir el projecte de reforma integral relacionant aquest espai amb el barri i fent possibles diferents usos a l'interior de l'antiga presó. Des de l'Àrea de Cultura s'ha treballat amb el sector perquè aquest edifici esdevingui un centre de creació que disposi de sales d'assaig per a música i arts escèniques, espais per a artistes visuals i espais de trobada comunitària, entre d'altres.

La rehabilitació de l'antiga presó permetrà completar el mapa d'infraestructures culturals a Palma i promoure-hi projectes de creació, facilitar espais i recursos als creadors, fomentar el desenvolupament de noves propostes culturals i implicar tota la comunitat local en el desenvolupament del centre.

Data darrera modificació: 25 de juny de 2018

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226