Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Palma assoleix aquest mes d'abril el seu rècord de recollida selectiva, amb un 23,5%

17 de maig de 2018

Es produeixen importants increments en la recollida de les diverses fraccions: 19,5% el vidre, 12,3% el paper, 12% els envasos i més del 90% la matèria orgànica

Neus Truyol ha volgut aprofitar el Dia Mundial del Reciclatge per a agrair a la ciutadania la seva implicació en la recollida selectiva "EMAYA ha posat els instruments per a fer-ho possible i la gent ha respost amb la seva col·laboració"

Palma, 17 de maig de 2017,- Amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge, Neus Truyol, presidenta d'EMAYA, ha presentat públicament les darreres dades de recollida selectiva de Palma, unes dades especialment positives, ja que aquest mes d'abril s'ha assolit el rècord del 23,52% de recollida selectiva.

Neus Truyol ha realitzat aquesta presentació a la taula informativa d'EMAYA situada al llarg del dia a la plaça del Mercat, per tal de destacar la tasca de divulgació i conscienciació realitzada al carrer per l'empresa pública, especialment al llarg de tot el darrer any, una tasca fonamental per a assolir aquestes xifres de recollida selectiva.

Recordem que la recollida selectiva a Palma va superar l'any 2017 per primera vegada el 20% de mitjana de tot l'any (se situà en un 20'74%). Això va suposar un increment quasi de tres punts i mig en relació a 2016, quan la recollida selectiva total de l'any va ser del 17,29%.

Entre 2011 i 2014 aquesta xifra estava estancada per sota del 15%. L'any 2015 se supera per primera vegada el 15%, el 2016 arriba al 17,29% i el 2017 ha estat del 20,74%.

Les fraccions reciclables pugen molt per sobre del rebuig

Totes les fraccions han experimentat, especialment aquest mes d'abril, importants increments, sempre per sobre del rebuig (d'un 3,4%). Pel que fa a l'acumulat d'aquest d'any, s'ha produït fins i tot una lleugera reducció de la recollida de rebuig del –0,74% en relació al mateix període, gener-abril, de 2017.

L'increment més important es produeix en la recollida de matèria orgànica, d'un 90,8%. Aquesta pujada tan destacada s'atribueix a la recollida selectiva mòbil, que ja ha culminat el mes d'abril la seva implantació a tot el centre històric, així com la recollida porta a porta a comerços i establiments turístics d'aquesta zona, juntament amb la recollida porta a porta dels 35 hotels de la Platja de Palma adherits a aquest sistema. El potencial de creixement d'aquesta fracció és encara molt superior, amb la renovació dels contenidors de matèria orgànica a Son Sardina (a principis de maig), la propera recollida al mercat de l'Olivar i la implantació progressiva del nou contenidor marró als barris de Palma.

També destaca l'increment del vidre, del 19,5%. Les altres fraccions pugen entorn al 12%: paper i cartó 12,3% i els envasos 12%. Aquestes importants pujades tenen com una de les causes principals la renovació dels contenidors. La implantació dels nous contenidors a Palma ha fet més fàcil la recollida selectiva, perquè s'ha incrementat de forma notable el nombre de contenidors de paper, vidre i envasos, així com la seva capacitat. Així mateix, s'han col·locat gairebé tots els nous contenidors formant illes completes de contenidors, amb totes les fraccions, per a facilitar la segregació dels residus a tothom. La recollida selectiva mòbil i el porta a porta comercial també ha suposat introduir la separació dels residus al centre històric, on gairebé no existia i ara se supera el 70%.

Cal assenyalar també l'important increment de la recollida d'oli gràcies al canvi del sistema de recollida. El mes de març de 2017 es retiraren els contenidors vells del carrer i se n'implantaren de nous a casals de barri, centres educatius, mercats i altres espais públics. L'abril de 2017 es recolliren així 1.300 tones, i l'abril d'enguany han estat 3.880 les tones recollides amb aquest sistema, un increment notable del 194%.

Neus Truyol, presidenta d'EMAYA, ha manifestat la seva satisfacció per aquestes dades i per poder-les fer públiques un dia com avui, el Dia Mundial del Reciclatge. "Acabar al mes d'abril amb un rècord de recollida selectiva del 23,52% és la prova que estam recollint els fruits dels importants esforços dels darrers dos anys: la renovació dels contenidors i dels vehicles de recollida, la implantació de la recollida selectiva mòbil al centre, l'ampliació del Parc Verd, el nou sistema de recollida d'oli... han estat actuacions importants que han transformat la recollida dels residus a la nostra ciutat. Ara tenim l'evidència que aquests canvis han estat ben acollits per la ciutadania, la seva participació i implicació en són la prova".

Per a fer possible aquesta resposta ciutadana han estat imprescindibles també les activitats educatives realitzades al llarg de tot l'any a peu de carrer, barri a barri, les campanyes de comunicació i el programa "EMAYA a l'escola". S'ha incrementat i diversificat l'acció comunicativa, cap a les entitats socials, associacions de tot tipus, empreses, etc., organitzant xerrades, tallers, taules informatives, activitats lúdiques, etc. Igualment es fan més publicacions i més canals de difusió, les xarxes socials i el nou web, a més dels canals tradicionals.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2018

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus Perfil del contractant tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una petició a l'Ajuntament perquè us la faci arribar. Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226