Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

L'antic dipòsit d'oli del Solleric reneix de la mà de Dolors Sampol

18 de setembre de 2017

Dijous s'inaugura l'exposició "Llum d'oli", que desperta les emocions i la curiositat en torn al món de l'oli

Llorenç Carrió: "Recuperam el sentit original d'aquest espai, magatzem, dipòsit i era d'oli de les possessions familiars"

Dolors Sampol: "L'oli tenia un paper molt important a la il·luminació des del segle XIV i per això l'exposició comença amb un focus de llum"

Palma, 14 de juny.- El regidor de Cultura, Patrimoni i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, juntament amb l'artista Dolors Sampol i el president de la DO Oli de Mallorca, Sebastià Solivellas, han presentat avui l'exposició "Llum d'oli", que s'inaugurarà aquest dijous 21 de setembre al dipòsit del Casal Solleric i romandrà oberta fins al proper 30 de novembre.

Carrió ha destacat que amb aquesta exposició es recupera el sentit original d'aquest espai del Casal Solleric. "Magatzem, dipòsit i era d'oli de les possessions familiars. El Casal Solleric ocupa una casa amb una llarga història que no volem oblidar sinó al contrari, incorporar a la programació artística contemporània", ha dit.

Aquesta proposta, ideada ad hoc per l'artista palmesana Dolors Sampol (Palma, 1954) per a aquest espai submergeix l'espectador al món de l'oli a través de diferents elements.

Sampol ha detallat que el procés creatiu començà amb un focus de llum perquè "al segle XIV la meitat de l'oli s'emprava per a la il·luminació urbana". "Per aquest motiu l'espai central té un focus groc, és un missatge simple i concís", ha dit i ha afegit que a més la llum d'oli era una llum molt valorada perquè era més regular que la de la cera.

L'artista palmesana ha reivindicat el paper de les dones i dels nins a la recollida de l'oli. "Les dones cobraven la meitat que els homes i, com que es destrossaven les mans, empraven didals per a no fer-se-les malbé", ha dit. L'exposició reserva un espai amb el didal com element.

Un dels elements més destacats de la mostra és l'espiga com element escultòric amb tres cilindres d'oli de diferents colors i amb un mirall a baix que "confereix profunditat". La mostra conclou amb un espai ple de branques i fulles d'olivera amb el qual l'artista explora l'origen de l'oli i amb branques d'olivera crea un espai que "simbolitza la mar mediterrània". "L'olivera és un arbre molt resistent que va ressorgir quan es va cremar l'Acròpolis", ha recordat i ha explicat que l'olivera es va estendre a partir de l'Imperi romà.

Solivellas, per la seva banda, ha explicat que des de la Denominació d'Oli de Mallorca aprofitaran aquesta exposició per a fer una activitat escolar en aquest espai el proper dia 26 de novembre. "Volem aprofitar que és el dia mundial de l'Oli per a donar a conèixer el món de l'oli", ha dit.

Data darrera modificació: 19 de setembre de 2017

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226