Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inici

L'Ajuntament de Palma encarrega a EMAYA la neteja de la runa de l'entorn de Cala Pudent a Es Carnatge

26 de juliol de 2017

La retirada d'aquests residus s'emmarca en el programa de pressuposts participatius

"Aquesta és una de les accions destacades d'un pla global de recuperació d'aquest valuós espai natural de Palma" ha declarat Neus Truyol

Palma, 26 juliol de 2016.- La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha acordat avui encarregar a EMAYA la neteja de residus existents a la zona des Carnatge, compresa entre Cala Pudent, Camí d'Establidors, i les propietats d'AENA i d'ENDESA, d'acord amb els pressuposts presentats, que ascendeixen a un total 249.051,21 euros en diverses fases. Aquesta neteja s'emmarca com una acció dins el projecte global de recuperar Es Carnatge del Programa de Pressuposts participatius de l'Ajuntament de Palma 2016.

La zona a netejar és molt heterogènia, té diversos tipus de vegetació, relleu i abundància d'abocaments.. Per abordar la neteja es dividirà la zona en quatre sectors de característiques més homogènies.

Figura  10  Plànol de sectors i zones (Font: elaboració pròpia a partir de google maps)

Els abocaments és composen en la majoria de residus de construcció i demolició, i en menor part d'altres fraccions com voluminosos. Quan es comencin a realitzar les tasques de retirada de runa es tendrà especial cura per detectar la presència d'amiant, un residu perillós que requereix mesures especials per a la seva recollida.

La distribució dels abocaments és molt heterogènia en quant a tipologia, concentració i també per l'antiguitat d'alguns d'ells Aquesta zona ha estat objecte d'abocaments des de fa 40 anys i això ha provocat que alguns abocaments estiguin actualment coberts total o parcialment per la vegetació característica de la zona.

L'àrea afectada és l'habitat d'espècies vegetals singulars objecte d'especial protecció. Cal destacar la presència d'un endemisme una planta denominada popularment "setge" (Helianthemum marifolium subsp. origanifolium) que a Mallorca només existeix es Carnatge i que es troba en perill d'extinció (tal i com es recull al DECRET 75/2005). També hi ha presència d'altres espècies d'interés botànic com l'esteperola (Cistus. clusii subsp. multiflorus) i la ruda de ca (Scrophularia canina subsp.ramosissima).

Per aquests motius, la neteja de la zona es durà a terme amb la supervisió de tècnics municipals de l'àrea d'Ecologia i de la Conselleria de Medi Ambient.

Macintosh HD:Users:josepmariarigoserra:Library:Application Support:Evernote:quick-note:chixoy___Evernote:quick-note-hbKP13:attachment--otdLLM:screenshot.png

Àrea de Es Carnatge es pot veure una alta concentració de runa. (font EMAYA)

L'estiu passat EMAYA ja va retirar més de 15 tones d'amiant abocat. Va ser una actuació que es va centrar en tractar aquest residu perillós i es va dur a terme per una empresa especialitzada, gestora autoritzada per a la retirada d'amiant.

L'actuació de retirada de residus forma part d'un projecte global de recuperació d'aquest espai que impulsa l'àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal "Aquesta és una de les accions destacades del pla global de recuperació d'aquest valuós espai natural de Palma" ha declarat Neus Truyol, regidora d'Ecologia i presidenta d'EMAYA; "Es Carnatge és l'espai natural més valuós del litoral de la badia de Palma, al menys en el nostre terme municipal, i ha de sortir de l'estat d'abandonament que ha patit durant anys".

Divendres passat es varen col·locar diversos cartells indicatius dels valors naturals de Es Carnatge, així com aparcaments de bicicletes, mesos abans s'havia instal·lat un cartell educatiu sobre l'observació d'aus marines. A la tardor es preveu iniciar els treballs de reforestació de l'àrea compresa dins l'ANEI amb espècies autòctones. Són actuacions que s'emmarquen dins Programa de Pressuposts participatius de l'Ajuntament de Palma 2016, votats per la ciutadania.

Data darrera modificació: 26 de juliol de 2017

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226