Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici -> L'Ajuntament -> El Batle -> Actualitat

Palma verda: la lluita contra el canvi climàtic

14 de juliol de 2017

Els efectes del canvi climàtic són de cada vegada més evidents i estan en constant creixement arreu del territori. Palma, dins l'anomenada Illa de Calor, és un punt d'atracció on les temperatures s'encaminen cap a una pujada extrema. En pocs anys, la Universitat ja ha fet previsions que tindrem 15 dies més de calor molt forta i 15 més de calor extrema ¿tot i que encara no hem arribat en aquesta situació. Atesa aquesta tendència, des de l'administració local, amb el conjunt de la ciutadania, ens urgeix continuar duent a terme accions per a mitigar el canvi climàtic i actuar de forma valenta per a assegurar una Palma verda i sostenible en un futur no tan llunyà. I és important fer-ho amb una visió de globalitat per a aconseguir, precisament, alleugerir els efectes del canvi climàtic arreu del territori.

Repensar el model de ciutat és una premissa bàsica per a aquest Ajuntament. Les polítiques que duim a terme parteixen de considerar el ciutadà com a protagonista de Palma. Volem una ciutat amb menys cotxes i sense contaminació. Aquest objectiu és bàsic per a abaixar la temperatura i fer de Palma una ciutat més saludable, amb més falques verdes, com el bosc urbà que es construirà pròximament a l'antic Canòdrom. Des de l'Ajuntament es fa feina per a garantir, potenciar i facilitar la mobilitat dels vianants de manera sostenible i, així, reduir les emissions de gasos i aconseguir una ciutat més verda, amable i habitable.
Els edificis que formen la ciutat també s'han d'adaptar, a poc a poc, al plantejament d'una Palma sostenible. Hi hem de reduir les emissions i tendir-hi cap a la sobirania de l'energia verda. Fins ara hem incrementat la producció d'energies renovables per a les instal·lacions municipals. Aquest ha de ser un exemple per a la resta d'edificacions, aconseguint l'autoproducció d'energia de km 0 amb renovables.

La nova economia ha de ser baixa en carboni, i basada en la innovació, la creativitat i el coneixement. És bàsic que existeixi una corresponsabilitat dels sectors econòmics amb l'Administració per a assegurar un futur sostenible del territori i de la societat.

Pel que fa a l'aigua, aquesta és un bé escàs, i més tenint en compte les característiques geològiques i físiques de viure a una illa. Hem patit, durant els darrers anys, les conseqüències de la sequera, un clar efecte del canvi climàtic. Hem de ser tots conscients de l'ús que en feim per a no tudar-ne ni una gota. I des de Cort som els responsables de garantir la recàrrega dels aqüífers, d'aprofitar la retenció d'aigua i d'assegurar el tancament del cicle de l'aigua.

A més, els torrents són una oportunitat per a aconseguir més vies verdes i mitigar els efectes de l'Illa de Calor. Ens permeten reconnectar Palma amb la natura que ens envolta, des dels seus inicis ¿a les muntanyes¿ fins al seu final ¿a la mar. Si potenciam i obrim els torrents com el de la Riera i el del Mal Pas, aconseguirem accessos directes de la ciutat cap a la serra de Tramuntana. I pel que fa a la badia de Palma, no l'hem de veure com un abocador, sinó com un pulmó verd gràcies al parc de posidònia que concentra. Hem d'assegurar un litoral net, sense plàstics i més resistent.

Si entre tots i totes garantim uns espais públics i privats més verds aconseguirem reduir els efectes del canvi climàtic a Palma. I, sens dubte, ateses les circumstàncies, aquesta ha de ser una prioritat per a la ciutadania i per a l'administració local. Actuem plegats; mitiguem els efectes de l'Illa de Calor.

Palma, 14 de juliol de 2017

Descàrrega d'arxius

Data darrera modificació: 14 de juliol de 2017

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226