Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

EMAYA retira els contenidors d'oli del carrer i implanta un nou sistema de recollida de l'oli domèstic de cuina usat

20 de març de 2017

S'ubiquen nous contenidors a espais tancats on es podrà dipositar l'oli en botelles de plàstic tancades

Avui matí, en presència de la presidenta d'EMAYA, Neus Truyol, s'ha retirat el primer dels contenidors vells a eliminar, i s'ha instal·lat el nou contenidor al Mercat de Llevant
Palma, 20 de març de 2017.- A partir d'aquesta setmana, EMAYA procedeix a la retirada dels 104 contenidors d'oli existents a diferents punts de la ciutat i implanta un nou sistema de recollida d'oli. S'anirà posant un nou tipus de contenidors, a espais tancats de mercats, casals de barri, poliesportius i altres edificis municipals. En aquests nous contenidors, l'oli s'haurà de dipositar en botelles de plàstic reutilitzades (d'aigua, refrescs...).

Les causes del canvi de sistema i de la retirada dels actuals contenidors són les següents:

  • Amb els contenidors actuals, l'oli vegetal es mescla amb aigua de pluja, oli mineral i altres substàncies, fins i tot restes sòlides. Això provoca que l'oli quedi inutilitzat per al seu reciclatge posterior.
  • El fet d'haver d'abocar l'oli provocava problemes de brutor i no és còmode per als ciutadans.
  • L'empresa responsable no netejava els contenidors.
  • Provocaven problemes de males olors als veïnats i transeünts.

Amb el nou sistema de recollida s'evitaran aquests problemes perquè, per una banda, els nous contenidors estaran ubicats a llocs tancats, on hi ha personal i, per tant, vigilància. Així mateix, el dipòsit és més còmode perquè es fa en botelles reutilitzades, no hi ha problemes de brutor ni d'olors. D'aquesta forma, a més de ser més pràctic i més net, es garanteix la qualitat de l'oli recollit per al seu reciclatge.

La gestió d'aquest servei s'ha adjudicat per 37.000 €, un cost que inclou la retirada dels contenidors vells i la gestió del seu contingut, la instal·lació dels nous punts de recollida, la neteja dels contenidors i la retirada periòdica amb la periodicitat establerta de l'oli dipositat al llarg de 2017.

L'empresa adjudicatària destinarà l'oli recollit a la producció de biodièsel.

D'aquesta forma, a més d'aprofitar un producte i evitar que esdevingui residu, si els ciutadans col·laboren s'eviten també els importants problemes de contaminació que genera l'oli si es tira per l'escurador o l'excusat i es mescla amb les aigües residuals, ja que dificulta la depuració i obstrueix les canonades. Cada litre d'oli de cuina tirat per l'escurador pot contaminar 1.000 litres d'aigua.

Els nous punts de recollida s'instal·laran als casals de barri de S'Escorxador, Son Cotoner, Santa Catalina, el Jonquet, Sant Agustí, Son Espanyolet, el Coll d'en Rabassa, Son Roca, Son Cànaves, Nou Llevant, Son Ferriol, el Rafal, Establiments, el Puig de Sant Pere, la Garriga, Sant Jordi, l'Aranjassa, l'Hostalot, Son Cladera, el Terreno, Son Sardina i Joan Alcover. Així mateix hi haurà punts de recollida als mercats municipals de Santa Catalina i Llevant, a les oficines d'EMAYA de Son Pacs i de Joan Maragall 3.

Aquest llistat, emperò, no és tancat i anirà creixent amb nous punts a mesura que s'arribi a acords amb diversos locals, dependències municipals i altres organismes.

Els 104 contenidors s'han començat a retirar avui al Mercat de Llevant, en presència de Neus Truyol, presidenta d'EMAYA, i es retiraran tots al llarg de les properes tres setmanes. Igualment s'ha deixat instal·lat el primer dels nous contenidors a l'interior del mercat. La resta es repartiran en tres dies, i quedaran ja aquesta setmana al servei dels ciutadans.

Així mateix es recorda que els ciutadans poden dur l'oli als punts verds de Son Castelló i de Sant Jordi-l'Aranjassa, així com al Camió del Reciclatge en la seva ruta setmanal. El nou sistema de recollida selectiva mòbil del centre històric també inclourà recollida d'oli diària a les plataformes de contenidors.

EMAYA ha iniciat una campanya divulgativa sobre aquest nou servei, per a informar dels punts de recollida i del mecanisme de recollida i per a demanar col·laboració ciutadana perquè no es tiri l'oli de cuina usat a l'aigua.

Paral·lelament, es repartiran 800 embuts per a facilitar que els usuaris dipositin l'oli en botella. S'entregaran, fins a exhaurir-ne les existències, amb el Camió del Reciclatge els dijous i divendres als mercats de Santa Catalina i de l'Olivar respectivament. De 09.30 h a 15.00 h a tots els ciutadans i ciutadanes que dipositin residus al Camió, se'ls n'entregarà un de forma gratuïta.

Galeria multimedia

Imatges

IMG_0465 IMG_0471 IMG_0458

veure més imatges

Data darrera modificació: 21 de març de 2017

Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Serveis atenció violència de gènere Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Projectes cofinançats per Fons Europeus Perfil del contractant tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Factura electrònica Targeta Ciutadana Queixes i suggeriments No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una petició a l'Ajuntament perquè us la faci arribar. Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Tauler d'edictes i anuncis

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226