Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inicio -> BioDiverCities

BioDiverCities: L'estratègia de la biodiversitat en la planificació urbana i amb la participació ciutadana

23 de abril de 2021

Model de Ciutat impulsa aquest projecte per tal d'incrementar la biodiversitat a Palma de la mà dels veïns i els infants, amb la col·laboració d'Infraestructures i Participació

BioDiverCities_1

BiodiverCities és un projecte pilot de la Comissió Europa que segueix l'Estratègia de biodiversitat de la Unió Europea 2030 i el Green New Deal. L'objectiu és doble: incrementar la biodiversitat dins els espais urbans i involucrar-hi la participació ciutadana.

 
L'Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat va presentar la candidatura de Palma per al projecte i fou triada el mes de setembre de 2020, d'entre 40 ciutats europees. Aquest projecte, BiodiverCities, pretén iniciar una visió d'infraestructura verda a Palma, a més de posar en pràctica els principis del Nou Pla general, ara en redacció, com a proves pilot de cocreació d'espais de gaudi i d'increment de la biodiversitat amb la ciutadania.

La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, considera que "el suport europeu ens referma a continuar el camí de feina iniciat en el model de ciutat que aposta per concebre-la com un ecosistema, autosuficient i resilient davant l'emergència climàtica".


La CE reconeix Palma com a pionera i innovadora en l'inici de la implantació de l'estratègia de biodiversitat en la planificació urbana amb l'objectiu comú de lluitar contra els efectes del canvi climàtic i l'illa de calor, i assenyala el Pla general com l'eina eficaç per a aconseguir-ho.

Durant els mesos inicials s'han realitzat accions de formació al personal tècnic de l'Ajuntament en solucions basades en la natura i la participació ciutadana a la plataforma Oppla; s'hi han implicat diferents àrees de l'Ajuntament com Model de Ciutat, Infraestructures, Participació i Medi Ambient, i altres organitzacions. Els coordinadors del projecte ja han reconegut a l'Ajuntament de Palma l'esforç de trencar barreres entre departaments i com això pot fer avançar molt més el projecte.

El procés de definició de les activitats

BioDiverCities_2

BioDiverCities_3

La col·laboració entre les diferents àrees municipals, l'exploració de les iniciatives i les estructures de participació ja existents i el treball en equips tècnics pluridisciplinars, han estat la base de la definició de les activitats. L'equip del Grup de Recerca Conjunt (en anglès, Joint Research Centre, JRC) de la UE ha acompanyat el procés de definició de les activitats proposades, posant l'èmfasi en nivells de participació efectiva i el retorn a la ciutadania

Calendari d'activitats

Les activitats que es duran a terme els pròxims mesos, de primavera a tardor de 2021, amb la ciutadania són:

1. JARDINS DE POL·LINITZADORS

A través del Consell de la Infància i l'Adolescència impulsat per l'àrea de Benestar i Drets Socials, es realitzen una sèrie d'accions amb l'objectiu de dissenyar i crear cinc jardins de pol·linitzadors a parcs existents per a incrementar la biodiversitat i ajudar en la important tasca dels insectes de la pol·linització.

El 4 de març va tenir lloc el Consell de la Infància i l'Adolescència i es va donar inici a aquest projecte de ciència ciutadana, amb l'encàrrec al Consell d'Infants, amb la col·laboració de les àrees de Participació, Infraestructures i l'IMEDEA, amb el projecte europeu LIFE 4Pollinators. La brigada municipal i el viver seran aliats clau per a dur a terme aquesta activitat. Les activitats finalitzaran al juny.

BioDiverCities_4

BioDiverCities_5

2. EIX DE COTLLIURE

Aquesta activitat preveu aprofitar la redacció del projecte Eix del Camp Redó-Cotlliure per a proposar des de la ciutadania accions que localment incrementin la qualitat i la quantitat de verd urbà i el paisatge públic, fomentant la mobilitat sostenible i la convivència veïnal. Es tracta d'explorar l'oportunitat que ofereix l'urbanisme tàctic i col·laboratiu per a la transició ecosocial a la ciutat amb accions proposades des de la ciutadania, explorant la cocreació en la fase del disseny de projecte.

Es preveu que el calendari es posi en pràctica entre els mesos de juny i agost, a través de debats i recollida de propostes per a fomentar la biodiversitat, de la mà de l'equip que redactarà el projecte de reurbanització tàctica.

BioDiverCities_6

3. NUCLI TRADICIONAL DEL PIL·LARÍ

El nucli tradicional del Pil·larí és un exemple de nucli urbà aïllat, en la segona línia de la Platja de Palma i que ha acumulat una sèrie de demandes ciutadanes sobre la seva ordenació i els equipaments. És per aquest motiu que s'ha triat per a una prova pilot per tal de debatre les propostes dels veïns per a desenvolupar una visió d'una ciutat més verda i més integrada en la zona rural mitjançant la xarxa de camins, així com sobre la seva relació amb la mar, interrompuda per l'autopista.

Aquesta activitat està prevista per al mes de maig, i té per objectiu l'ordenació d'un espai ara no resolt perquè hi hagi millor relació entre el nucli urbà i la zona rústica.

És una experiència pilot per a l'equip redactor del Pla general, la de consultar amb la ciutadania abans del període propi d'exposició pública. L'objectiu és escoltar i rebre les impressions dels mateixos habitants, per a comptar amb més informació a l'hora de prendre decisions.

4. BIODIVERCITIES & BIBLIOTEQUES

Per altra banda, s'està iniciant un àmbit d'actuacions amb l'Àrea de Cultura per a incorporar BiodiverCities & Biblioteques, en què les biblioteques municipals pròximes als parcs on el Consell de la Infància dissenyarà jardins pol·linitzadors tindran un punt temàtic bibliogràfic sobre el tema.

BioDiverCities_7

Una de les finalitats importants del projecte de BioDiverCities és aprendre del procés, a partir d'experiències reals i concretes, per a seguir fent-les créixer i que Palma aconsegueixi una millora dels espais verds gràcies a la col·laboració i la implicació de la ciutadania.

Relació amb els objectius de l'Agenda 2030

BioDiverCities_8

El projecte BioDiverCities s'emmarca en els Objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, aprovada l'any 2015 per les Nacions Unides. El projecte incideix principalment en els següents objectius:

  • Augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per a la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles dels assentaments humans (11.3).·
  • Proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles (11.7).
  • Incorporar mesures relatives al canvi climàtic en les polítiques, les estratègies i els plans nacionals (13.2).
  • Millorar l'educació, la sensibilització i la capacitat humana i institucional respecte de la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, la reducció dels seus efectes i l'alerta primerenca (13.3).
  • Integrar els valors dels ecosistemes i la biodiversitat en la planificació i els processos de desenvolupament (15.9).

Actors implicats

L'encarregat del projecte és l'Ajuntament de Palma. L'àrea impulsora i coordinadora és Model de Ciutat, amb la col·laboració de l'Àrea d'Infraestructures i de Participació Ciutadana, el Consell d'Infants, l'IMEDEA, amb el projecte LIFE 4 POLLINATORS; la Coordinació del Districte Nord, l'Equip d'Intervenció Comunitària del GREC, la Coordinació del Districte Platja de Palma, i les Biblioteques Municipals i Comunitàries.

Més informació

Web de BiodiverCities

Web Consell de la Infància

Principals notícies relacionades

29/09/20 Palma és escollida entre 40 ciutats europees per a desenvolupar el projecte BioDiverCities

16/12/20 Palma explica el projecte europeu BioDivercities demà en el marc del Fòrum per a la reconnexió amb la natura

27/02/21 El projecte BiodiverCities enceta les activitats per a incrementar la biodiversitat a la ciutat

12/03/21 El projecte BiodiverCities a Sostenible, la revista de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat

10/03/21 Publicació participació IMEDEA Consell Infància de Palma

29/03/21 Visita dels infants als jardins pol·linitzadors

LIFE 4 Pollinators

Fecha última modificación: 23 de Abril de 2021

¿Te ha sido útil esta página?

© Ajuntament de Palma Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Teléfono: 971225900 - 630308226