Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Facebook

Inici

Ca´n Oms

Descripció

L´entrada apareix amb coberta reformada. A l´esquerra, s´hi situa un portalet d´estudi gòtic provinent del carrer de Can Sanç. L´arc rebaixat que deixa pas al pati és sostingut per pilastres amb capitells de tradició jònica amb el relleu de l´escut dels Oms. A la dreta, hi ha la naia o replà lateral, amb balustrada superior. Davall la naia, hi ha un coll de cisterna de secció octogonal, adossat al mur. Al fons, es repeteix l´arc rebaixat i les pilastres de l´entrada i es configura l´espai que acull l´escala, de pedra de Santanyí, en escaire i amb barana de balustres plans de ferro. Al primer pis, una elegant finestra balconera amb balustrada mostra l´escut dels Oms. Tot plegat, aconsegueix una harmònica escenografía. La façana posterior conserva una volada de fusta tallada on apareixen escuts dels Oms.

Notes històriques

Hug de Berard i Palou va ser propietari de la casa al XVI, ocupà importants càrrecs polítics i recuperà Cabrera dels sarraïns, per la qual cosa Felip II li concedí noblesa. La casa comprenia vàries edificacions anteriors. Els seus descencents la varen vendre el 1642 a Jerònim Doms,  amb llinatge de l´antiga noblesa. La família Oms ocupa la casa al llarg dels  s. XVII i XVIII. Al s. XIX, l´hereva de la família, Joana Magdalena Doms i Torrella, es casà amb el militar francès Enrique de Chauveron y Lavergne; la  filla d´ambdós i hereva, Joaquina de Chauveron i Doms, es casà amb Ignasi Truiols Vilallonga (de la família dels marquesos de la Torre), família que ostentarà la representació de can Oms des d´aleshores. Segons la "Lista electoral rectificada" de l´any 1864, la casa es trobava a la illeta núm. 1 i era propietat de D. Francesc Truyols i Chauverón "hacendado", amb 8.576 lliures de quota (AMP, 1060).

El pati és el resultat de reformes del segle XVIII. Cap a l´any 1872 l´Arxiduc Lluís Salvador l´esmenta com a pertanyent a la família Truyols i en destaca el seu gran voladís. El portal gòtic situat a l´esquerra de l'entrada du les armes dels Armadans i procedeix de la casa medieval d'aquesta família encara avui existent al carrer de Can Sanç. Actualment l´edifici és propietat de l´Ajuntament de Palma, qui promogué la reforma de 1982, dirigida per Elies Torres.

Referències:

-Habsburg-Lorena: La ciudad de Palma, 70

-Murray-Pascual, 1999, p. 36-38

-GEM XII, p.85

-Patis de Palma: Ajuntament de Palma-Baltar & Associats, 2002, p. 85

-Catàleg Ajuntament de Palma, 2005.

Adreça

Carrer  de l'Almudaina, 7

Palma 07001 (Illes Balears)

Zona Districte 1 - Centre

 Vegeu Google Maps    Vegeu Guia de Palma

Altres dades d'interès:

Actualment l´edifici és propietat de l´Ajuntament de Palma, qui promogué la reforma de 1.982.

Galeria multimedia

Imatges

Ca´n Oms 1 Ca´n Oms 2 Ca´n Oms 3

veure més imatges

Data darrera modificació: 2 d'octubre de 2014

T'ha resultat útil el contingut d'aquesta pàgina?
Seu Electrònica
Certificat de residència per a viatges Portal de Transparència Sol·licitud Cita prèvia El Batle Palma, Ciutat Amiga de la Infància Serveis atenció violència de gènere Perfil del contractant Accessibilitat Oficines d'Atenció a la Ciutadania - 010 Factura electrònica Targeta Ciutadana Projectes cofinançats per Fons Europeus Queixes i suggeriments tufaspalma.catAquest enllaç s'obrirà en una finestra nova No disposam de la informació que cercau? Podeu exercir el vostre dret d'accés, fent una ... Aquest enllaç s'obrirà en una finestra nova Oferta pública de feina Tauler d'edictes i anuncis Defensora ciutadania

© Ajuntament de Palma. Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226