Català | Español | English | Deutsch Buscar
Canal Palma YouTube Canal Ajuntament de Palma twitter Canal Ajuntament de Palma Instagram Facebook

Inicio

DISTRICTE INNOVADOR LLEVANT - FAÇANA MARÍTIMA


L'Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, la UIB i l'Autoritat Portuària han unit forces per a posar en marxa el Districte Innovador Llevant-Façana Marítima, un projecte que pretén transformar el barri Nou Llevant i la Façana Marítima en un nou pol econòmic de Palma, centrat en la innovació, el coneixement i les noves economies emergents.


El 23 d'abril de 2021 s'ha duit a terme l'acte de signatura del protocol de col·laboració per a formalitzar el compromís de les principals institucions de les Illes en aquest projecte.


El Districte Innovador Llevant-Façana Marítima és la llavor necessària per a desenvolupar una estratègia de transició ecosocial, que permetrà avançar en els objectius de la ciutat: una Palma més diversificada, més sostenible i més humana.


Des d'aquesta perspectiva, el projecte contribueix a fer front als principals reptes actuals, com són la debilitat del model econòmic de les Illes Balears, l'emergència climàtica i la desigualtat social. A més, s'emplaça en una àrea geogràfica molt concreta, el Sector Llevant-Façana Marítima, que inclou el barri de la Soledat Sud, amb una gran necessitat d'intervenció social.


L'origen del Districte, el trobam en el Manifest Ramon Llull 2030, que va posar en comú institucions i agents socials davant la necessitat i la voluntat de treballar per l'economia centrada en el coneixement i la innovació, i amb una forta vinculació al teixit social, per a donar resposta a les necessitats reals de les persones i el territori.


Per a garantir la consecució d'aquests objectius és imprescindible un lideratge fort des de l'Administració, però també amb l'aportació necessària del sector de recerca i coneixement que aporta la UIB, i generar sinergies per a la transferència de coneixement cap a les empreses, i que reverteixi positivament en les barriades.


El Districte Innovador Llevant-Façana Marítima crea un ecosistema d'innovació i de canvi econòmic, però especialment apostam per aquest projecte perquè ens permetrà avançar en la integració social d'aquesta zona de Palma, amb la base dels objectius de prosperitat compartida i igualtat d'oportunitats.


De fet, la connexió amb el sistema educatiu i el teixit social, amb els barris i la ciutat, és un factor imprescindible per a construir un projecte sòlid, que millori els barris i la vida dels qui hi viuen.


Els principals resultats que es pretenen aconseguir són:


- Diversificació econòmica.
- Ecosistema integrador.
- Inclusió social i igualtat d'oportunitats.
- Interferir dinàmiques urbanístiques.
- Incrementar habitatge públic.
- Connectar barris.


El Districte Innovador Llevant-Façana Marítima ja té avui els principals projectes definits, amb els diferents agents implicats i aquí presents, més d'altres de l'àmbit del sector empresarial. I aquests són:


1. Palma CitiLab

Aquest projecte pretén dotar Palma d'infraestructures noves per a socialitzar el coneixement tecnològic i contribuir a la creació d'un teixit social empoderat envers la transició digital. Amb l'impuls i la coordinació de la UIB amb PalmaActiva i l'Ajuntament de Palma s'ha començat a treballar per a vincular l'activitat en innovació tecnològica que realitzen els centres educatius del districte amb la nova infraestructura CitiLab, amb l'objectiu de connectar l'aprenentatge realitzat dins les aules amb la resta d'entitats fomentant la socialització del coneixement tecnològic.
El CitiLab és un espai de cocreació col·laborativa que s'erigeix com a nova infraestructura de ciutat per a treballar la digitalització de la societat mitjançant la realització d'activitats de dinamització: tallers amb eines d'impressores 3D, mecanització digital, disseny i fabricació de dispositius electrònics, tallers d'eficiència energètica, mobilitat sostenible, reducció de la bretxa digital intergeneracional, suport a l'emprenedoria social, identificació i impuls del talent local, i moltes altres accions que tenen per objectiu democratitzar els secrets de les tecnologies digitals.


2. Campus Palma Tech

Aquest projecte és ambiciós i transformador ja que vertebrarà el sector formatiu i educatiu amb alta potencialitat de transferència i connexió amb teixit econòmic. Es preveu la creació d'un espai de laboratoris, aules i espais per la dinamització del talent i la transformació del mercat econòmic de les Illes. En un entorn vinculat a la cultura i el coneixement com és la Caixa de Música, seu de OSIB, i Can Ribes, es proposa dotar a la Ciutat d'uns espais de qualitat mostradors del coneixement i amb oferta de serveis per a impulsar el talent tant de les empreses com dels particulars.
Aquesta proposta persegueix la creació de ponts entre l'activitat acadèmica universitària de la UIB i la desenvolupada pels sectors industrials de les Illes Balears que assegurin un model socioeconòmic basat en el talent i el coneixement, que permeti oferir una millor qualitat de vida als resident de les Illes Balears. El Campus Palma Tech proposa convertir-se en el mostrador tecnològic que complementa i completa el sistema balear d'R+D+i, on el Parc Bit concentra la innovació en bits i la informació, i el Campus Palma Tech es focalitzarà amb les tecnologies aplicades a la matèria, creant espais de desenvolupament i innovació oberts a la ciutadania.


3. Digital HUB


És un projecte que pretén formar un potent motor que doni projecció i obri noves oportunitats a les Indústries Culturals Creatives (ICC) relacionades amb el sector de les Audiovisuals, i la creació‐difusió cultural. De fet, LADAT, la Unitat d'Animació i Tecnologies Audiovisuals de la Universitat de les Illes Balears, hi estarà molt vinculada.


4. HUB Energètic

Serà l'espai de referència per la creació d'un centre d'innovació per a la transició energètica del segle XXI. A més, preveu configurar un clúster constituït per empreses i entitats del coneixement que sigui un pol d'atracció de talent i d'inversions del sector. L'edifici de GESA serà un espai emblemàtic i vinculat a aquest projecte.


5. Pol Marí d'R+D+I al Moll Vell

Amb aquesta aposta de l'Autoritat Portuària de Balears (APB) i el Govern de les Illes Balears (GOIB), s'impulsa un ecosistema innovador en ciència i tecnologia marina. Un projecte que ja camina des de 2018, moment en el qual les dues institucions signaren un protocol de col·laboració per a vertebrar les activitats d'investigació, desenvolupament tecnològic i innovació en el sector marí. Un dels seus principals objectius a curt termini, i que aviat serà una realitat, és la construcció de la nova seu del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) al Moll Vell de Palma, en aliança amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) d'Espanya. El projecte, amb una inversió que ascendeix a 8.226.363,26 € (IVA inclòs), està cofinançat pel CSIC i el GOIB a través del programa operatiu FEDER de la Unió Europea i va en línia amb la necessitat estratègica d'un nou impuls a la recerca per aconseguir un model productiu més sostenible i inclusiu, fomentant l'economia blava, en un context de canvi climàtic i sostenibilitat.

Més informació: Vídeo animació del nou edifici i Kit de premsa.


6. Programa de regeneració urbana


Aquest projecte preveu intervenció urbanística per a obrir dos nous eixos als c. de Caracas i de Brotad; permeabilitzar els barris i connectar-los entre si i, sobretot, crear nous espais per a construir-hi habitatges públics, i impulsar una línia de subvencions per a la rehabilitació dels ja construïts.


**** Enllaç a NOTA DE PREMSA ****

Fecha última modificación:6 de Julio de 2021

¿Te ha sido útil esta página?

© Ajuntament de Palma Plaça de Cort, 1 . 07001 Palma (Illes Balears) Teléfono: 971225900 - 630308226